1-ВИ ДЕКЕМВРИ – СВЕТОВЕН ДЕН ЗА БОРБА СЪС СПИН
Медиа:

 

Във връзка с Деня за борба с коварната болест на Синдрома на придобитата имунна недостатъчност, под ръководството на г-жа Марияна Любенова, преподаваща биология и здравно образование в Търговската гимназия, на учениците бяха раздадени информационни листи, включващи факти за СПИН, които трябва да знаят. Михаела Илиева от IXб клас изготви презентации, които да бъдат представени на младите хора в училището с цел познаване на проблема и успешна превенция. Във фоайето на училището бе поставено и информационно табло.

Всяка година на 1-ви Декември световната общественост отбелязва Световния ден за борба със СПИН. Символът на този ден е червената панделка. Целта е да се популяризира безрисковото сексуално поведение, употребата на презерватив, както и толерантно отношение към хората, живеещи с ХИВ/СПИН. Данните за разпространението на ХИВ инфекцията по света остават тревожни. Над 33 милиона са заразените с вируса, от тях над 5 милиона са млади хора на възраст между 15-24 години.

Съкращението СПИН означава Синдром на Придобита Имунна Недостатъчност. Той се причинява от Човешки имунодефицитен вирус (ХИВ). Заразените с ХИВ се наричат вирусоносители или серопозитивни. Те продължават да са здрави и работоспособни и живеят години без да се проявят симптоми на заболяването. Необходимо е да знаете, че от момента на заразяване с ХИВ до проявяването на болестта минават 5, 10,15 и повече години. Заразяването става най-често по полов път, също така и по кръвен, и от бременна жена на плода по време на бременността, раждането и кърменето.  

Най- сигурният начин за предпазване е презервативът. При правилно ползване той предпазва почти на 100%. Засега това е единственият сигурен начин, за да запазиш себе си и този, когото обичаш! Няма рискови групи – има рисково поведение! Всеки може да се зарази. Вирусът на СПИН е невидим. За съжаление все още няма лечение. Съществуват медикаменти, които се приемат от заразените с ХИВ. При придържане към терапията, животът на тези хора се удължава с години.

И не забравяйте, ХИВ не се предава чрез прегръдки, ръкостискане, обичаен ежедневен контакт, плувни басейни, тоалетни, общо спално бельо, храна, ухапване от комар и други насекоми, кашляне, кихане.

Дискриминирането на инфектирани хора или такива, за които се смята, че са подложени на риск от инфектиране, нарушава индивидуалните човешки права!

По информация на ПДТГ „Димитър Хадживасилев“