100 000 компютри има в училищата, доволен Вълчев

Между 95 и 100 000 компютри има в училищата. Информацията представи образователният министър Красимир Вълчев по време на участието си в ресорната парламентарна комисия.

Около 3 000 електронни устройства били дарени на училищата. За 4 години са закупени 4 000 устройства за училищата. 80 000 електронни устройства ще бъдат закупени, като 20 000 от тях ще бъдат за учителите, а 60 000 – за учениците. Те няма да бъдат давани на учениците, а ще бъдат собственост на училищата, отчете Вълчев.

40-45% от кабинетите в училищата имат лаптоп. Във всеки един кабинет ще има лаптоп, увери Вълчев и допълни, че в почти всяка една класна стая има електронен дневнвник.

Всички системи на образование са настроени да осигурят равен достъп до присъствено обучение на учениците. Интернетът е по-лесен за обезпечаване на разходите, но въпреки това има населени места, в които операторите не могат да осигурят връзка, обясни Вълчев.

Дори и да няма обучение в електронна среда, електронните устройства са необходими за всяко едно училище, каза още той.

В ромските квартали са изградени wifi зони заедно с мобилните оператори. Това няма да бъдат изгубени разходи, защото ще бъдат доизградени wifi мрежи в училищата, увери Вълчев. Проблемът е с устройствата особено в семействата. Всяко семейство има поне компютър, лаптоп или таблет, но не е подходящо да се учи от телефон, подчерта образователният министър.

По време на обучението в електронна среда нямаше нито един учител, който да не е преподавал заради липса на електронни устройства, изтъкна Красимир Вълчев.

Той обяснче делегираните бюджети на училищата са малко. Училищата имат икономии по времето, в което не работеха, но сега вече имат повече разходи за санитарни материали. Следим училищните бюджети. Разходите за интернет, които са поели училищата, са за крайно нуждаещи се семейства, а те не са много, стана ясно от думите на простветния министър.

Одобрени са и разходи от 30 лева месечно за плащане на интернета на учителите.

Източник: news.bg