100 години от рождението на Джани Родари

Забелязахте ли днешното лого на началната страница на Google? Компанията иска да ни напомни за една любима на няколко поколения личност и да ни разведри в тези трудни времена. Става въпрос за италианския писател и журналист Джани Родари, който е известен със своите произведения за деца.

Причината е, че той е роден на днешната дата 23 октомври преди 100 години в малко градче с името Оменя, което е разположено в Северна Италия. Едва ли е изненадващо, че Google избират да създадат логото посветено на Джани Родари около най-популярната му творба, а именно „Приключенията на Лукчо“ (1951), която почти 70 години продължава да забавлява малчуганите по цял свят.

Джани Родари прекарва своето детство заедно със своите братя Марио и Чезаре в родното село на майка си, Варесото. Първоначално се запалва по музиката и книгите, а след това продължава своето образование в семинария. Още на 17-годишна възраст започва да преподава в локалните селски училища.

Посещенията във Филологическия факултет в Университета в Милано са прекратени от избухването на Втората световна война. Джани Родари е освободен от служба заради здравословни проблеми. След това, обаче сe присъединява към Съпротивата и става член на Италианската комунистическа партия през 1944г.

Това решение е силно повлияно от загуба на близки приятели и затварянето на един от неговите братя в концентрационен лагер. Кариерата на Родари като журналист започва с комунистическия вестник „L’Unita“, но това е само началото, което го подтиква да започне да пише книги за деца. Партията го назначава за главен редактор на седмичното списание „il Pionere“ в Рим.

Първата стихосбирка на Джани Родари се казва „Книжка със смешни стихотворения“ и е последвана от „Приключенията на Чиполино“. Женен е за Мариа Ферети, от която има дъщеря, Паола. В края на живота си е удостоен с най-престижната награда за детска литература, а именно „Андерсен“, която му е присъдена през 1970г.

Източник: digital.bg