Свищов отбелязва „Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност“
Медиа:

24 май — Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. На този ден в България честваме делото на Кирил и Методий като равноапостоли и велики християнски учители, като това става в България още с идването на техните ученици през 886 г. В епохата когато българската държава изчезва от политическата карта на Европа, остава „Държавата на духа“, по думите на акад. Дмитрий Лихачов.

В ранната сутрин в двора на църквата „Св. Троица“, в Свищов бе организирано поклонение на гроба на първия български министър на просвещението д-р Георги Атанасович, след което на площад „Алеко“ в крайдунавския град се проведе общоградски празник, на който присъстваха представители на различни институции, жители на града, учители, ученици и родители.
Честването започна със стихотворението На Кирил и Методий, изпълнено от Стелиян Гъмзов и Виктория Пантелеева от ДГ „Васил Левски“, както и с приветствие на кмета, д-р Генчо Генчев. Традиционно в празничния ден бяха отличени всички ученици, покорили върхове в различни обществени области- наука, изкуство, спорт и професионална подготовка. Тези деца, които ни вдъхновяват, които ни дават надежда и вяра в добро бъдеще! Успехите им са признание за техните учители, вложили толкова много усилия, труд и всеотдайност при обучението им. Наградите бяха в четири категории: „Наука“, „Изкуство“, „Спорт“ , „Професионално образование“. Наградите бяха връчени от кмета на Община Свищов д-р Генчо Генчев, заместник- кметовете д-р Анелия Димитрова, г-н Бедри Алиев, г-н Иван Шопов, г-жа Румяна Кузева, началник „Образование“ и д-р Кристиян Кирилов- председател на Общински съвет- Свищов.
Традиционно бяха отличени и училищните отбори в различни области- наградите връчва г-жа Любомира Петрова- секретар на Община Свищов.

Празничната програма продължи с изпълнение на фанфарен оркестър „Акорд“ при СУ „Димитър Благоев“, стихотворение „Кирил и Методий“ изпълнено от Александра Ангелова от СУ „Димитър Благоев“ и стихотворението „24 май“, изпълнено от Мая Атанасова от ПДТГ „Димитър Хадживасилев“. Прекрасен рецитал „Българският език“ в изпълнение на Николай Пенчев, Александра Варамезов, Ливия Иванова от СУ “ Цв.Радославов“, песента „Днес, ден славен“, изпълниха децата от Подготвителна група на СУ „Николай Катранов“, изпълнение на танц от мажоретен състав при СУ „Цветан Радославов“, Стихотворението „Шапки долу“, в изпълнени на Грациела-Софи Кирилова- Младенова от СУ „Димитър Благоев“, стихотворението „Ръката на учителя“, изпълнено от Румен Рушидов от ОУ „Филип Сакелариевич“. Празничната програма завърши под музикалния съпровод на „Една българска роза“ и пускане на балони с цветовете на трибагреника.

От 09.12.2020 г. празникът е официално преименуван след гласуване в Народното събрание от „Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост“ на настоящото „Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност“.