138 ГОДИНИ ОТ ОСНОВАВАНЕТО НА ПЪРВОТО ТЪРГОВСКО УЧИЛИЩЕ В БЪЛГАРИЯ
Медиа:

”Народното образование и разпространението му са светлината и единственото средство за благото и величието на България…” С тази мисъл Димитър Хадживасилев прави дарение от 240 000 златни лева на град Свищов с цел да се създаде ”реално училище или класическа гимназия, в която да се преподава и политическа икономия”.

На  9 февруари 1883 година Народното събрание гласува за създаване на Първото българско държавно търговско училище. В основата на това решение стои крупното дарение на Димитър Хадживасилев.

С кратко слово и полагане на цветя  пред  Паметника на дарителите започна паметния ден, отброяващ  138 годишнина от създаването на Търговската гимназия. Възпитаници от ПДТГ почетоха делото на патрона на училището си и с поднасяне на букети пред бюста на благодетеля си, разположен във фойето на емблематичната за Свищов сграда. Празникът продължи в спортна зала „Свищов“.

В официалната  част на събитието д-р Генчо Генчев – Кмет на Община Свищов  поздрави присъстващите и подчерта, че днешния ден е както поклон пред делото на Дарителя, така и признание за труда на всички учители и ученици, които през годините са съхранявали високото ниво на образованието в този свищовски дом на знанието. Сред гостите бяха д-р Анелия Димитрова – Заместник-кмет на Община Свищов с ресор „Управление на европейски проекти и образование“, доц. д-р Искра Пантелеева – Заместник – ректор „Учебна дейност и акредитация“ в СА „Д. А. Ценов“ гр. Свищов и г-н Ахмед Куйтов – Председател на УС на Сдружение „Институт перспективи“, които също отправиха своите поздрави и пожелания към присъстващите.

В рамките на програмата  се оповестиха както резултатите от обявените по повод патронния празник конкурси за есе и рисунка, така и ежегодните отличия за високи постижения в различни образователни и професионални области и участие в различни форуми. Наградите на отличените връчи г-жа Лиляна Димитрова – Директор на ПДТГ „Димитър Хадживасилев“ гр. Свищов.

В неофициална втора част празникът продължи с танци, песни и турнир по футбол и баскетбол. А в края, както си му е редът,  за всички имаше торта.

 

Галерия