143 години от рождението на Александър Божинов

Александър Божинов е роден в Свищов на 24 февруари 1878 година, но напуска родния си град на ранна детска въсраст, тъй като семейството му се установява в София. В гимназията негов учител по рисуване е съгражданина му Никоай Павлович. Завършва рисувалното училище при Ив. Мърквичка, Я. Вешин, А. Митов.

През 1902 – 1904 г. живее и работи в Мюнхен. След завръщането си в България основава хумористичния вестник „Българан“ (1904 – 1909). Автор е на два албума за деца. Негови са стенописите в Ректората на Стопанската академия в родния му град Свищов. Изявява се още като добър хуморист, фейлетонист и мемоарист. Считан е за основоположника на българската карикатура и илюстрация.

Във фонда на Градската художествена галерия в Свищов се съхраняват негови карикатури, пейзажи и др.

ИНТЕРЕСНО!
Александър Божинов посещава Свищов, тъй като има роднини. Запазен е документ, според който на 30 юли 1900 г. участва в благотворителен концерт, като изпълнява Алековите творби „Прогрес“ и „Гунчо наш е по-практичен“. Неговата майка доживява края на дните си в Свищов.

В памет на Александър Божинов, представители на общинската администрация и културните институции в Свищов поднесоха цветя на плочата, намираща се на къщата, където в роден.

В Градската галерия на Свищов са представини произведения на художника от фонда на галерията. Изложбата е отворена за посещения при спазване на противоепидемичните условия.