147-та годишнина от обесването на Апостола на Свободата бе отбелязана днес в детска градина „Васил Левски“ гр. Свищов
Медиа:

147-та годишнина от обесването на Апостола на Свободата бе отбелязана днес в гр. Свищов. Децата от детска градина „Васил Левски“, заедно със своите учители и гости почетоха паметта на най-достойния българин. На патронния празник представители на oбщина Свищов бяха председателят на Общински съвет – Свищов д-р Кристиян Кирилов, ресорният заместник-кмет д-р Анелия Димитрова, директорът на дирекция „Култура и културно наследство“ Росен Маринов, главен експерт „Култура“ Таня Ликова, старши експерт „Предучилищно образование“ Ивана Димова и технически организатор Петя Стойнева към Общината.
Богата литературно-музикална програма, която по достоен начин отбеляза героизма и великото дело на Васил Левски докосна сърцата на всички присъстващи и беше пример за това, как трябва да се почитат и пазят живи спомените за великите българи. Най- големите деца от четвърта подготвителна група и техните възпитатели: старши учител Женя Георгиева и старши учител Десислава Добрева поздравиха присъстващите с емоционални прочувствени песни и стихотворения. Всяко дете получи книжки и бяха връчени значки с логото на градината.
„Ако нашите деца създадат тази Родина, която е била в мечтите на Левски, значи сме го преподали и научили този истински урок да бъдем свободни…“, каза директорката на детската градина Антония Матова, като пожела на децата този първи урок по родолюбие да учи цял живот и да остане наша мисия.
Заместник-кметът д-р Анелия Димитрова също приветства децата и всички присъстващи, отдали почит пред Апостола, и подчерта, че Левски е национален герой, икона на българщината. „За мен е вълнуващо, че на този ден, уважаеми родители и вие, скъпи деца, ни правите част от един нагледен урок по родолюбие , по българщина, ден в който децата правят своеобразна клетва на вярност пред завета, пред делото, пред идеите, идеалите, завещани от Апостола. Защото това е смисълът, за който той пожертва живота си, за да е жив свободният български дух, за да живее България сега и завинаги“, каза в прочувственото си слово зам.-кметът на Свищов госпожа Анелия Димитрова, след което по традиция връчи подаръци от името на общинското ръководство.
На плочата с барелефа на Апостола в двора на градината бяха поставени цветя от гости и деца от всички групи.