150 ГОДИНИ ПАМЕТ И БЕЗСМЪРТИЕ!
Медиа:

Васил Иванов Кунчев е един от най-великите българи. Той е идеолог и организатор на българската национална революция, основател на Вътрешната революционна организация и на Българския революционен централен комитет. Роден е на 18 юли 1837 г. в Карлово, в семейството на Иван Иванов и Гина Кунчева. Завършва килийното и взаимно училище в града и е послушник при своя вуйчо – архимандрит Василий – таксидиот на Хилендарския манастир. Заради своята ловкост и храброст получава името Левски (според легендата е направил „лъвски” скок по време на военни упражнения в Сърбия). Заловен през 1872 г. в Къкринското ханче, той е обесен от турските заптиета след присъда, изпълнена февруари 1873 г.

В цялата българска история личността на Васил Левски се възприема като национален герой и идеолог за „чиста и свята република“.

На този паметен ден целият български народ се прекланя пред делото на Васил Левски! Преди 150 години, отдал всичко на каузата за свободата на родината си, той губи живота си, за да остане завинаги символ и пример за всички нас. Героичното дело и житейски път на Васил Левски продължават да вълнуват и да вдъхновяват и днес.