189 ЗРЕЛОСТНИКА ОТ ОБЩИНА СВИЩОВ СЕ ЯВИХА ДНЕС  НА ЗАДЪЛЖИТЕЛЕН ИЗПИТ  ПО  БЪЛГАРСКИ ЕЗИК И ЛИТЕРАТУРА

В Министерството на образованието и науката (МОН) тази сутрин малко след 6:00 часа беше генерирана изпитната комбинация за държавния зрелостен изпит по български език и литература. За написването на интерпретативното съчинение или есето се падна вариант 13, но информацията за формулирането на темите ще бъде съобщена по-късно през деня. Броят на възможните комбинации за генерирането на изпита, заедно с темата, беше 5 859 375.

Изпитът започна в 8:30 часа и ще продължи 4 астрономически часа.

По информация на МОН тази година зрелостниците могат да избират между  две различни теми в зависимост от това дали ще пишат есе или интерпретативно съчинение.
За разлика от предишни години, произведенията, включени в днешния изпит са 27, а не 97. Общият брой на въпросите е непроменен – 41. С избираем отговор са само 22 от тях, т.е.  с осем по-малко от миналата година. 16 са задачите с кратък свободен отговор.

Максималният брой точки, който може да се получи от матурата е 100. Съчинението или есето носят най-много 30 т., а затворените въпроси – 22 т. Изпитът се смята за издържан при минимум 30 т., които носят оценка „Среден (3)“.

Общият брой на учениците от община Свищов, които са попълнили заявления за участие в задължителния изпит по български език и литература е 191.  Всички зрелостници заявили желание са допуснати. В сутринта на изпитния ден  за участие се явиха 189.  Към момента изпитния ден протича нормално, матури се провеждат в три от училищата – СУ „Николай Катранов“, СУ „Димитър Благоев“ и СПГ „Алеко Константинов“.

 

В анонс – вторият държавен задължителен изпит ще се проведе на 20 май (петък), от 8:30 часа. Зрелостниците трябва да бъдат в изпитните зали поне 30 минути по-рано, да носят документ за самоличност, служебната бележка.

За учениците от профилираните гимназии втората матура е по профилиращ учебен предмет по избор с изключение на български език и литература.

Завършващите професионални паралелки и професионални гимназии полагат държавен изпит за придобиване на професионална квалификация.

Учениците могат да се явят на допълнителна матура по предмет по избор в дните от 26 май до 1 юни 2022-а.

 

Искате ли да споделите Вашето мнение по тази новина? Пишете ни на obrazovanie@svishtov.bg  или коментирайте на страницата ни във Facebook