370 ГОДИНИ ОТ НАПИСВАНЕТО НА „АБАГАР“
Медиа:

На 5 май 2021 г. в с. Ореш, община Свищов отбелязаха 370 години от написването на първата българска печатна книга „Абагар“.

Село Ореш е родното място на нейния автор – никополският католически епископ Филип Станиславов. В центъра на селото, пред паметника на епископа, открит през 2017 г., местните жители и представители на Община Свищов поднесоха цветя в знак на почит и признателност към личността и делото на духовника. На събитието присъстваха кмета на Свищов Генчо Генчев, председателя на общинския съвет Кристиян Кирилов, директора на дирекция „Култура и културно наследство“ Росен Маринов и гл. експерт „Култура“ Таня Ликова. Слово за историята и личността на Филип Станиславов произнесе новоизбраният епископ на Никополска католическа епархия монсеньор Страхил Каваленов. Поради епидемичната обстановка, планираните тържества по повод годишнината бяха отменени, но от местното читалище чиито патрон е епископ Филип Станиславов бяха подготвили кратка програма.

„Абагар“ е първата българска печатна книга, която съдържа елементи от новобългарския език. Книгата е отпечатана на кирилица и хърватски в Рим през 1651 г. от никополския католически епископ Филип Станиславов. Книгата представлява молитвеник за нуждите на католическата църква в България. От „Абагар“ днес са запазени 17 екземпляра, един от които е в Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“.

Преди години, Община Свищов с помощта на издателство „Абагар“ – Велико Търново, отпечатват първото и единствено фототипно издание на книгата, като във втората част е преведена на съвременен български език. По повод на 370-годишнината, през 2020 г. книгата беше преиздадена в нов тираж и представена на изложението „Фоайе на книгата с автограф“ във Велико Търново на 21 април 2021 година.