Ако кризата продължи прекалено дълго  режат класици от матурите

Ако кризата продължи прекалено дълго

Режат класици от матурите

Елин Пелин и Вапцаров сред застрашените, изпитите за 4-ти и 10-и клас под въпрос

Произведения на български класици могат за втора поредна година да отпаднат от матурите и Националното външно оценяване за 7-и клас.

Това стана ясно от думите на образователния министър Красимир Вълчев, който участва в дебат за дистанционното обучение, иницииран от омбудсмана Диана Ковачева. „Не е проблем някои от последните теми за изпитите след 7-и клас и за матурите да отпаднат. Следим темпото на преподаване в ситуацията на електронното обучение“, заяви Вълчев. Окончателно решение кои произведения ще влязат ще се вземе през март и април. Вълчев посочи още, че ако кризисната ситуация продължи прекалено дълго, след 7-и клас ще се включва само материалът, взет първия срок.

 

Пред „Телеграф“ учители по БЕЛ съобщиха, че последните произведения, които седмокласниците изучават, са „По жътва“ на Елин Пелин, „По жицата“ на Йордан Йовков и „Заточеници“ на Пейо Яворов. За матурите пък под въпрос са Никола Вапцаров, „Тютюн“ на Димитър Димов и „Железният светилник“ на Димитър Талев. Именно тези автори отпаднаха и миналата година. Вълчев бе категоричен, че ще има национално външно оценяване след 7-и и матура след 12-и клас. Изпитите след 4-ти и 10-и клас обаче не били задължителни.

 

Министърът призна, че 30 000 деца не са включени ефективно в електронно обучение от разстояние и каза, че ученици, които нямат дигитални устройства, също ще приключат годината. По време на дискусията майка на първокласник се оплака, че учители преподават без камери, а за малките показват ченгели пред черен екран. Министърът изрази учудване и обеща да направи проверка.

Източник: Телеграф