Българският еврокомисар Мария Габриел: Инвестицията в образованието е инвестиция не в бъдещето, а в нашето настояще
Медиа:

Днес се провежда Конференцията „Образование от А до #. Иновативното училище“.

„Инвестицията в образованието е инвестиция не в бъдещето, а в нашето настояще“.  Това заяви  българският еврокомисар Мария Габриел в началото Конференцията „Образование от А до #. Иновативното училище“.  В началото на събитието тя благодари на организаторите на събитието за това, че поставят в днешната дискусия на фокус нужда от ускорена дигитализация на образованието.

„Повишаването на цифровите умения, адаптиране на учебното съдържание и равният достъп до онлайн обучението са важни въпроси за всяка държава от ЕС“, поясни тя.

„През последните месеци имахме възможност да обменим опит в рамките на видеоконференции, които проведохме с министрите на образованието. Тази криза тласна образователните институции към цифрово обучение. За мнозина това беше нов опит, а за други да надграждане на наученото. Много е важно да не губим от поглед научените уроци. Оценявам обмена на добра практики между държавите членки. Тази криза ни показа, че имаме още работа. Имаме нужда да направим по-голям достъпа на учителите до обучение за преподаване онлайн. Важно е да работим за материално оборудване. Имаме деца, които не разполагат с необходимите цифрови устройства. Трудно беше и за родителите, които играят важна роля в онлайн обучението“, поясни Габриел.
Източник:  NOVA