Българското образование е обект на изключителни усилия за неговото ресурсно обезпечаване

Златка Димитрова, експерт от сдружение Образование България 2030, Бизнес старт, 23.11.2020

Образователната система в България е все още консервативна и традиционна и поради тази причина ефектът от пандемията беше изненадващ. Но все пак бяха положени изключителни усилия по отношение на нейното ресурсно обезпечаване. Това заяви Златка Димитрова, експерт от сдружение Образование България 2030, в предаването „Бизнес старт“ с водещ Живка Попатанасова.

„Съгласно данните на Инстута за изследване на образовението повече от 85% от ученици разполагат с налично устройство и 80 на сто имат постоянен достъп до интернет. Големи са разликите обаче между градовете и селата, тъй като в по-малките населени места около 65% могат да си позволят устройство“.

„Налице е желание за допълнително обезпечаване на образователната систама с устройства“, коментира Златка Димитрова

„Министърът на образованието е дал заявка за закупуване на 80 хиляди устройства, които ще бъдат разпределени във всички училища под формата на постоянен фонд. Но според нас има два проблема: тези устройства ще дойдат в късен момент, чак през пролетните месеци; и второ, те ще бъдат разпределяни поравно и няма да могат достигнат там, където са най-необходими“.

Източник: bloombergtv.bg