Чакат указания от МОН за връщането в школата Малките ще са в класните стаи на 4 януари, за маските ще се решава в крачка

Малките ученици ще се върнат в класните стаи след Нова година навсякъде в страната, показа проверка на „Монитор“. В някои области обаче регионалните управления по образование чакат точни указания от МОН. Връщането на малките ученици от 1-ви до 4-ти клас в училище се основава на заповедта на здравния министър за ограничителните мерки заради втората вълна от коронавирус.

Още на 17 декември и просветният министър Красимир Вълчев обяви, че децата от началните класове ще учат присъствено от 4 януари. По-големите ученици обаче остават на дистанционно обучение, като ще се въведе ротационен принцип на тяхното връщане в училище. Конкретни инструкции обаче все още няма.

Нито един директор няма да подходи самостоятелно към връщането на учениците в класните стаи след Нова година, категорични са педагози от Добрич. Засега на 4 януари се връщат малките деца от 1-ви до 4-ти клас. За по-големите е сигурно, че остават на дистанционно обучение, но за реда, по който ще се връщат, се чакат указанията на МОН.

На този етап в Пловдив се връщат малките, големите са твърдо онлайн.
Във Велико Търново всички ученици от основните училища се връщат в клас, като обаче продължават да се спазват мерките за безопасност -по един на чин, а чиновете са на 1,5 метра разстояние един от друг. Засега все още не е ясно дали малчуганите ще бъдат с маски по време на час, като се чакат указания „отгоре“. В междучасията обаче ще бъдат с маски в коридорите на училищата.

Към 12 часа на 29 януари в учебните и детските заведения в Шумен и областта все още няма яснота за продължаването на учебния процес за учениците от 1-ви до 4-ти клас и за децата в детските градини, коментираха от РУО и Община Шумен. В Управлението по образованието очакват указания от МОН, засега документът, който дава надежда, че на 4 януари малките ученици ще влязат в клас, е заповедта на здравния министър, с която беше въведено ограничението за присъствено обучение. Засега няма създадена организация нито в училищата, нито в детските градини. Според директора на най-голямото училище в областта СУ „Сава Доброплодни“ д-р Албена Иванова-Неделчева децата най-вероятно ще се върнат в класните стаи при условията, при които се обучаваха до въвеждането на частичния локдаун. В училището няма възможност за ротация на децата възможно е да бъдат намалени учебните часове, при всички случаи мерките ще бъдат съобразени с препоръките на здравните власти и указанията от МОН.

В Стара Загора на 4 януари тръгват всички хлапета от 1-ви до 4 -ти клас, по същия начин ще бъде с яслите и детските градини, съобщават родители, които са се информирали още преди празниците в детските заведения.

Категорично несъгласие за връщане на децата в училище след 4 януари изразяват в отворено писмо до медиите и премиера от обединение „Учители за безопасно образование“. Техните мотиви са, че данните от тестовете към настоящия момент не дават реална представа за броя заразени, както и че има риск от трета вълна новозаразени след масовото празнуване на Коледа и Нова година.

В позицията се посочва, че възстановяването на присъствени занятия за 1-ви – 4-ти клас непосредствено след празниците, когато би имало огромен брой новозаразени, ще доведе до трета вълна от COVID-19 в България. Масовото празнуване, както и новият щам на вируса, който е със 70% по-заразен и засягащ предимно деца и млади хора, ще компрометира и процеса на ваксинация, който започва и в България.

Друг мотив е липсата на висок клас предпазни средства за учителите, неизградените вентилационни системи, както и студеното време, което би попречило дори на проветряване на класните стаи, което ще доведе до нова епидемична вълна, която ще се съчетае и с грипните вируси, характерни за това време на годината, се посочва още в писмото.

Източник: Монитор