ЧЕСТИТ ПРАЗНИК, МЕДИЦИНСКИ СЕСТРИ
Медиа:

 

Уважаеми медицински сестри,

Поздравяваме Ви по случай Вашия професионален празник – Международния ден на сестринството, 12 май!

Призванието да осигурявате здравни грижи на хората е не само професия, то е мисия на силен дух, на решителност, на смелост!

Благодарим Ви за неуморната енергия и грижите, които полагате.

Бъдете вдъхновени, целеустремени и посветени на благородната Ви  професия!

Честит професионален празник!

 

 


На днешната дата 12 май се отбелязва Световният ден на медицинските сестри. Празникът се чества официално от 1974 г. по инициатива на Международния съвет на медицинските сестри. Денят се свързва с датата на раждане на Флорънс Найтингейл – основоположник на съвременната професия на медицинската сестра, която превръща сестринството в организирана професия със стандартизирани роли и отговорности. През 1854 г. Флоранс Найтингейл осигурява присъствието на 38 медицински сестри доброволци, които да се грижат за войниците по време на Кримската война. Гениална в организацията и нововъведенията, Флорънс Найтингеил допринася за пълната промяна във възгледите към професията, като я превръща в ценна и уважавана от обществото.Освен, че е считана за основател на модерното сестринство тя е и  една от 100-те най-влиятелни жени на всички времена. 

Днес, медицинските сестри представляват повече от половината от всички здравни работници по света, но все пак има спешен недостиг на медицински сестри в световен мащаб. Според проучванията в областта все още са необходими 5,9 милиона медицински сестри, особено в страните с нисък и среден доход. Според американска класация поради широкия диапазон на задължения и способности, които има медицинската сестра, професията е в челните позиции на 10-те най-престижни професии, заедно с тези на учения, лекаря, полицая и свещеника.

 

Флорънс Найтингейл

Не забравяйте, че сме дошли на този свят да се учим и да бъдем полезни на околните…