Д-р Юлиян Петров: Няма опасност от нулева учебна година

От вчера учениците трябваше да се върнат в клас. Новото предложение обаче е от петък за всички да важи дистанционното обучение с цел ограничаването на COVID-19. „Моето мнение кореспондира с това да бъде избрано дистанционно обучение за цялата система“, каза пред БНТ д-р Юлиян Петров от синдикат „Образование“.

За него правилният дебат не е за това дали дистанционното е достатъчно ефективно, а за това колко инфарктна е ситуацията в образователните институции и как да излезем от нея. Около 2% са учителите заболели от COVID и около 250 училища са в електронна среда, каза д-р Петров. Той посочи, че има и учители, които са болни от други болести, както и такива, които от страх ползват платен или неплатен отпуск.

Според него на този етап няма опасност тази учебна година да бъде обявена за нулева. Той обясни, че дистанционното обучение може да бъде и много успешно, ако се провежда както трябва. Д-р Петров е на мнение, че ние сме много напреднали в тази посока. При малките ученици трябва да има много осезателна помощ от родителите.

Д-р Петров не изключи възможността да се учи и през лятото. Все пак отново посочи, че големият дефицит на дистанционното образование не е усвояването на материала, а възпитанието и социализацията.

„Учениците, които внимават и са на ниво при редовния учебен процес, те са на ниво и дистанционното“, смята той.

Източник: Труд