ДЕН НА ИКОНОМИСТА ОТБЕЛЯЗА ТЪРГОВСКАТА ГИМНАЗИЯ

Търговската гимназия отбеляза Деня на икономиста 11.06 по интересен и нетрадиционен начин. Прекрасно съвпадение бе, че в същото време в ПДТГ се провеждаше обмен на добри практики по НП „Иновации в действие“ и така за празника под купола на Меркурий се събраха представители на три професионални икономически гимназии, което го направи още по-вълнуващ.

като домакин на среща с учители и ученици на още две училища – ПГ по икономика – гр. Перник и ПГ по икономика и управление „Елиас Канети“ – гр. Русе.

Г-жа Румяна Иванова – директор на ПДТГ „Д. Хадживасилев“, връчи сертификати на изявени ученици, представили образователната ни институция на разлчни форуми.

Акцент в отбелязването на празника бе представянето на бизнес-планове, изготвени от ученици под ръководството на техни учители-ментори, с които да отговорят на предизвикателството, отправено към Търговската гимназия от д-р Петър Зашев.

Той е предприемач и асоцииран професор, директор на корпоративни, образователни програми в Hanken&SSE Executive Education, Финландия. Притежава магистърска степен от Санкт Петербургския държавен университет в Русия и докторска степен от Висшата Школа по Икономика Ханкен във Финландия. Въпреки че не е от град Свищов, също както Дарителя Димитър Хадживасилев, той милее за развитието на българското образование и, впечатлен от историята на Търговската гимназия, решава да работи именно с нас. Това е втора поредна състезателна инициатива, която д-р Зашев организира, този път със съдействието на финландската компания „ 3 Step IT“ – един от съвременните лидери в областта на кръговата икономика.“

Бизнес проектите трябваше да бъдат обвързани именно с кръговата икономика – модел на производство и потребление, ограничаващ до минимум отпадъците, носещ ползи за околната среда, икономиката и всички нас.

Изключително интересни бяха представените ученически проекти. Най-малките, ученици от VІІІ-б клас, работещи под ръководството на г-жа Юлия Величкова и г-жа Диана –Илиева Атанасова, привлечени и обединени от мотото „Грях е да се изхвърля храна“, представиха идеята за създаване на сайт и мобилно приложение, чрез които да допринесат за намаляване обема на стоки, подлежащи на унищожаване, поради изтекъл срок на годност.

Екип от десети и единайсти клас, с ментор г-жа Здравка Здравкова, представи бизнес план за отдаване под наем на налични машини за ремонт и електроуреди, като по този начин се спести складирането на излишна техника в домовете ни, техника, която реално ползваме един-два пъти годишно и не е нужно да притежаваме лично.

Определеният от финландското жури екип – победител на ученици от Х клас, с ръководител г-ца Яна Гергова и участници: Елена Амброзова, Назар Ариова, Никол Янкова, Йоана Игнатова и Димитър Игнатов, показаха истинско умение за разработване на бизнес план, провеждайки същевременно много задълбочени проучвания на Свищов и региона за това как могат да бъдат използвани биологичните му отпадъци като ресурс. С интригуваща презентация учениците представиха своите идеи за използване на био торове, енергия за бита.

Резултатите от конкурса бяха представени във видеоформат от самия д-р Зашев. Учениците – победители ще получат награди, осигурени от финландските спонсори, д-р Зашев и неговият делови партньор г-н Петър Игнатов“

Гостите от Русе и Перник също споделиха своето вълнение от събитието и онези идеи, които биа искали да си „откраднат“, тръгвайки си от Търговската гимназия и гр. Свищов.