Ден на поезията в България и Световен ден на музиката
Медиа:

На 1 октомври се чества Денят на музиката и поезията според ЮНЕСКО. А от 1980 г. се чества и като празник на българските певци и музиканти.
Тези две изкуства са взаимно свързани и за тях винаги е необходимо вдъхновение. Понякога един прекрасен стих се ражда на фона на красива музика, а музиката е поезия без думи. За нея Виктор Юго казва „Музиката изразява това, което не моеж да бъде изказано с думи, но и не може да остане неизречено“. Поезията е магията на словото. Тя е рима и ритъм, тя е мисъл и музика.

Музиката е универсален и международен език, а според последните проучвания Великобритания и Финландия децата възприемат по-лесно музиката, отколкото човешката реч. Доказано е също, че колкото повече музика слушат децата, толкова повече се усмихват, а класическата музика има уникално въздействие върху емоционалното и интелектуално развитие на бебетата. Може би не случайно за Ден на музиката е избрана тази дата, на която църквата чества паметта на двама изключителни църковни песнописци – св . Йоан Кукузел и св. Роман Сладкопевец. През 1980 г., по повод 700-годишнината от рождението на св. Йоан Кукузел, денят 1 октомври е обявен и за Празник на българските певци и музиканти.

ЗА МУЗИКАТА И ПОЕЗИЯТА

КОЙ С ДУМИ СВЕТА НИ РИСУВА,
КАК НАРИЧА СЕ ТОЗИ ЧОВЕК,
КОЙТО ШЕПОТ В ЛИСТЕНЦАТА ЧУВА?
ДА, ПОЗНАХТЕ, ТОВА Е ПОЕТ!

ТОЙ И ПРИКАЗКИ ЧУДНИ Е ПИСАЛ
ЗА ДОБРО ИЛИ ЛОШО В СВЕТА,
И Е ГЛЕДАЛ, И ДЪЛГО Е МИСЛИЛ,
ЗА ДА КАЖЕ КРАСИВИ НЕЩА…

МУЗИКАНТЪТ ПЪК СВИРИ ВЪЛШЕБНО
И ОТВЕЖДА В ДАЛЕЧНИ ЗЕМИ-
КАК ДОРИ ДА ПОЛИТНЕШ Е ЛЕСНО,
ЩОМ МЕЛОДИЯ НЕЖНА ЗВУЧИ!

ВМЕСТО ДУМИЧКИ, НОТИ СЪЗДАВА,
ПЕСНИ ПЕЕМ- ПРЕДИ И СЕГА,
А ИЗКУСТВОТО ВЕЧНО ОСТАВА-
НАЙ- ПРЕКРАСНО НА ТАЗИ ЗЕМЯ!

АВТОР: ТЕОДОРА ВЪЛЕВА

Сега си пуснете някоя любима песен за фон и прочетете стихотворенията! Денят ви със сигурност ще стане по-приятен! Честит празник!