Детето чува повече, ако родителят му говори спокойно

Използвайте многообразието от канали за общуване, вземайте предвид обратната връзка вътре в семейството, съветва специалистът
Семейството не е просто механичен сбор от членовете му. Те е нещо повече, друга система с допълнителни функции и значение, обясни пред Радио София клиничният психолог София Димитрова. Най-важно е спокойното отношение и добрия тон, както и личният пример на родителите и тяхното отношение към света, който децата възприемат.

„Важно е да сме спокойни, да сме намерили вътрешния си баланс, за да ни чуе детето, а не да тръгне да се защитава от нашата емоция. Да покажем личното отношение, грижата за самите себе си, за да изглеждаме сериозно в очите на нашето дете. В основата си семейството и взаимоотношенията, не са се променили кой знае колко много, но има нови типове семейства, има и много комуникационни канали, чрез които да можем да общуваме.“

Важна е и поддържането на равновесие в семейството.
София Димитрова допълва:

„Има и тенденции родителите да прехвърлят собствените си грешки и нужди върху децата. В последните години родителите са все по-отворени децата да работят със специалисти, но по отношение на това родителите да се учат как да бъдат родители има много начини – Академия за родители, книги, работа със специалисти, но наистина има закоравялото схващане и то не само за родителството, че разбираме от всичко.
Но го има и другото нещо – нагласата да се работи със специалисти и знанието, че ние не се раждаме научени.“

Академията за родители има различни събития и уебинари, сред които и безплатни, които можете да следите в социалните мрежи.

Източник: БНР