Децата на лекар само 3 дни в седмицата

Родители се жалят пред касата, че джипита отказват прегледи
Децата, които имат симптоми на коронавирус или друго заболяване, могат да ходят на лекар само три дни в седмицата.
Причината е, че масово джипитата са въвели зелени коридори в дните вторник и четвъртък. Тогава те извършват профилактични прегледи на бебета и деца, както и планови имунизации и реимунизации. Това бе въведено със заповед от месец април, като в документа е записано, че дейностите трябва да бъдат организирани така, че общопрактикуващите лекари да не обслужват други пациенти от пациентската си листа, за да не се допуска смесване на потоци от болни и здрави. „При необходимост от медицинска помощ тези пациенти се консултират по телефона и/или им се определя час и дата за посещение, или се насочват към център за спешна медицинска помощ“, гласи заповедта. Оказва се обаче, че много родители не са запознати с въведените правила, а към здравната каса летят сигнали за отказ на джипитата да преглеждат децата им. За този проблем преди дни алармираха и от Сдружението на общопрактикуващите лекари в София област.

Въпроси

В онлайн рубриката „Въпроси и отговори“ на НЗОК, само този месец са подадени няколко такива оплаквания. Две от тях са за деца, които са имали болки в гърлото, но педиатрите им са отказали да ги прегледат. Трети пък е от майка, която иска да смени общопрактикуващия лекар на детето, защото по думите й той предлага само консултации по телефона, но отказва физически преглед на детето. В четвърти сигнал друг родител казва, че болното му дете е било върнато от кабинета на джипито, като дори е поставен директно въпросът „има ли нареждане, че в дните вторник и четвъртък джипитата нямат право да преглеждат болни“. В отговорите от касата насочват оплакалите се, да подадат официална жалба до съответната РЗОК и обясняват „по принцип всеки общопрактикуващ лекар определя в своя график дни за профилактични прегледи и за имунизации на здрави деца, в които не би следвало да преглежда болни хора“.

Потоци

„Отказването на преглед не е нещо рутинно в нашата практика. Не знам какви са били обстоятелствата в конкретните случаи, но ако преглед е отказан в дните вторник и четвъртък, когато имаме зелени коридори и се преглеждат и имунизират само здрави деца, това е разбираемо. В тези дни просто е недопустимо да се смесват напълно здрави деца с такива, които имат симптоми на заболяване“, обясни пред „Телеграф“ д-р Николай Брънзалов – зам.-председател на Българския лекарски съюз и член на УС на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари. „Тези зелени коридори буквално ни превърнаха в пъдари и отнасяме ругатните на пациентите, защото не ги допускаме до нашите кабинети“, допълни д-р Брънзалов. Въпреки неудобството от разделянето на потоците обаче, той е категоричен, че зелените коридори трябва да се останат. „Това е вариантът да запазим здравите деца и да не смесваме детските консултации с прегледите на болни“, казва д-р Брънзалов и уточнява, че според заповедта когато приключи дейността по профилактичните прегледи и планови имунизации, може да се отдели 1 час за пълна дезинфекция и да се продължи в нормален режим на работа. „Понякога обаче целият ден е ангажиран с консултации на здрави деца“, допълни общопрактикуващият лекар.

Симптоми

„Другият момент е, че симптоми като болки в гърлото, не налага посещение при доктора в рамките на същия ден. В такива случаи лекарят може да направи консултация по телефона или да се запише час за преглед в друг ден. Още повече, че от 15-и септември насам, ние всеки ден преглеждаме здрави деца, защото при най-малкото оплакване, звънят на родителите да ги вземат от училище. За болки в коремчето, родителят излиза от работа, взима детето и го води при личния лекар“, казва още д-р Брънзалов.

Тест

В друг сигнал, подаден до НЗОК в края на септември пък, родител разказва, че личният лекар на детето му отказал прием, докато не му предоставят отрицателен резултат от PCR тест. Както „Телеграф“ писа лекари от Шумен отправиха искане това изискване да бъде въведено в областта, а мотивите им са, че по този начин ще се прекъсне разпространението на вируса пред лекарските кабинети. „Случаят касае 14-годишно момче с грипоподобни симптоми – хрема и лека температура, реагираща на парацетамол. Личният лекар, който от началото на пандемията приема само със записан час, отказва да приеме детето, докато не представи отрицателен PCR“, гласи сигналът до касата. „Няма правно основание общопрактикуващ лекар да откаже прием на пациент при липса на направен тест“, гласи част от отговора на касата. В него от фонда уверяват, че в случай на отказ на джипитата да изпълнят задълженията си към здравноосигурените лица, НЗОК ще потърси административно-наказателна отговорност.

Източник: „Телеграф“, „Монитор“