ДЕТСКА ГРАДИНА „РАДОСТ“ ОРГАНИЗИРА   ВЕЛО-МАРАТОН “ПАЗЕТЕ ДЕЦАТА, ТЕ НЯМАТ СПИРАЧКИ!”
Медиа:

Във връзка с 29-ти юни – Ден на безопасността на движението по пътищата, ДГ „Радост“, гр. Свищов, организира провеждането на Вело-маратон „Пазете децата, те нямат спирачки! “. Мероприятието е заложено в плана по БДП на Детска градина „Радост“, гр. Свищов, за учебната 2022-2023 година и е част от юбилейните събития на детското заведение, по повод неговата петдесет годишнина.

Една от основните цели, които си поставя ДГ „Радост“ в образователно-възпитателния процес е стремеж към подобряване на координацията и задълбочаване на взаимодействието между институциите при изпълнение на държавната политика по БДП. Основната им мисия и отговорност е превенция на рисковете за здравето и живота на децата при взаимодействието им с пътната система като участници в движението по пътищата. В тази връзка, целогодишно в детската градина се организират множество ситуации, игри и развлечения за запознаване, осъзнаване и затвърдяване правилата за безопасно улично движение.  Поредното мероприятие за учебната 2022-2023 година е предстоящия Вело-маратон, с който се цели привличане на вниманието на обществеността към един от най-наболелите проблеми на съвремието, а именно жертвите на ПТП, от които немалко са деца. Инициативата изразява  позицията на служителите в детската градина и призовава за толерантно, спокойно, отговорно и безопасно движение по пътищата и опазване живота и здравето на децата, участници в уличното движение.

 

 

Каним всички деца и граждани, които подкрепят идеята за безопасно движение на улицата, да се включат в инициативата. 

Заповядайте със своя велосипед, тротинетка, ролер, скейтборд или просто пеша.

Нека всички заедно да кажем: „Пазете децата, те нямат спирачки!“

Дата: 29 юни 2023г. - Ден на безопасността на движението по пътищата

Часови диапазон: от 18:00ч. до 19:30ч.

Сборен пункт за начало – 17:50 ч. в двора на РСПБЗН – Свищов

Старт: ул. „Патриарх Евтимий“№2, (пред сградата на РСПБЗН – Свищов)

Преминаване през ул. „Патриарх Евтимий“

Финал: Двора на спортен комплекс „Корпус Юг“

Носете си или: велосипеди, тротинетки, ролери, скейтборд.

Или участвайте като пешеходци.

НЕ се допускат участници с автомобили или мотоциклети!


 

Денят на безопасността на движение по пътищата се отбелязва за четвърти път в нашата страна. През 2019 г., с решение на Министерски съвет, датата 29 юни е определена за единна дата за страната ни. Избрана е не случайно, тъй като черната статистика показва, че летните месеци юли и август са най – тежките по отношение на смъртните случаи на пътя. Много от инициативите целенасочено поставят фокус към най-уязвимите групи – децата и младежите. По данни на СЗО, нараняванията при ПТП в световен мащаб са водещата причина за смъртност във възрастовата група от 5 до 29 години. Първостепенен приоритет за Държавната агенция по безопасност на движенията по пътищата e подобряване на обучението по безопасност на движението – като то да започва от най-ранна възраст и да продължава през годините.