Детски градини в молдовския район Тараклия получиха народни носии по програма на МОН България

Детски градини в молдовския район Тараклия получиха носии с финансиране от Министерството на образованието и науката на България за изминалата учебна година (2019-2020 г.). Костюмите бяха закупени по програмата „Роден език и култура зад граница“ за сумата от 18 хиляди лева, съобщава БТА.
Целта на проекта е подпомагане изучаването на българския език и фолклор и закупуване на носии. Децата ще ги обличат по време на празничните мероприятия, организирани от учителките в градините по случай Коледа, Лазаровден, 3 март и 24 май, съобщи командированият от МОН в Тараклия специалист по български език Мария Делибалтова.
По думите ѝ тази година, заради пандемията, носиите, които бяха ушити от българска фирма, са пристигнали в Молдова на партиди. 91 носии връчи на децата и персонала на детските градини началникът на Управлението на образованието в района Евгения Мандажи.
Бенефициентът от молдовска страна е неправителствената организация Асоциация на българите в Молдова. В проекта участват девет детски институции, в които се изучава български език, в градовете Тараклия и Твърдица и селата Кайраклия, Горна Албота, Кортен, Валя-Пержей. Очаква се, че в най-близко бъдеще към проекта ще се включи още едно детско заведение от село Новосьоловка.

Източник: БТА, dnes.bg