Една от дейностите в изпълнение на НП  „Осигуряване на съвременна образователна среда“, модул „Библиотеките като образователна среда“ е „Прочети и сподели“ се реализира в СУ „Д.Благоев“
Медиа:

Една от дейностите в изпълнение на НП „Осигуряване на съвременна образователна среда“, модул „Библиотеките като образователна среда“ е „Прочети и сподели“ се осъществи в СУ „Димитър Благоев“. Ученици от 5-ти „а“, 6-ти „в“ и 7-ми „в“ клас говореха за книгите, които четат и харесват.

Анастасия Костякова и Борил Найденов от 6-ти „в“ клас представиха две популярни поредици. Анастасия се оказа привлечена от книгите за Хари Потър на писателката Дж.К.Роулинг, защото в тях е открила мъдри послания за приятелството, за мястото на човека в света, за непредсказуемостта на живота.
Борил разказа за книгата „Призракът на Гротеск“ от поредицата на Гай Бас „Кърпена глава“, която най-напред го е впечатлила с илюстрациите си, а след това и с леко мрачните, но разказани с чувство за хумор истории.

Юзджан Алиманов и Борис Симеонов от 5-ти „а“ клас обичат да четат смешните истории от „Дневникът на един дръндьо“ на Джеф Кини. Момчетата харесват това, че книгите от тази поредица са написани под формата на дневник и с любопитство проследяват перипетиите, през които преминава главният герой Грег Хефли.

Ралица Методиева от 7-ми „в“ клас запозна съучениците си с младата авторка Изабел и една от нейните книги „Причината“. Ралица сподели, че е „получила“ много ценни съвети за трудни ситуации и ще продължи да следи изявите на влогърката.

Училищната библиотека играе важна роля в училищния живот и цели задоволяването на учебните и научни потребности на учениците и преподавателите. Тя разполага с просторна обща заемна и читалня, книгохранилище. Книжният фонд към настоящия момент е 19 433 тома, от които 1385 е литература на чужд език – руски, английски, немски и френски. Получават се и 11 бр. периодични издания.
С цел подпомагане на учебно-възпитателната работа фондът се обогатява непрекъснато чрез покупка, обмен и дарения. Чрез настоящия проект се закупиха 151 книги и учебни помагала на стойност 1500 лв.
Библиотеката отдавна не е само място за заемане на книги и учебна литература. Тя се утвърди като съвременен център за четене и информираност. Но използвайки само традиционните методи на работа, библиотеката губи част от своите читатели. Децата вече подобряват своята четивна и информационна компетентност чрез използване на нови технологии. Ученическата аудитория вече трайно е изградила навици за търсене в глобалната мрежа, виртуалното пространство е предпочитано при търсене на актуална, селектирана и кратка информация.
Чрез проекта по Национална програма „Осигуряване на съвременна образователна среда”, модул „Библиотеките като образователна среда” ще бъде създаден „кът за четене” със STEM оборудване на стойност 2500 лв.
STEM комплектът ще включва:
• Процесорен модул с интегрирани цифрови сензори /за измерване на налягане на въздуха, температурата на околната среда, ток, разстояние, движение, външна температура, GPS, светлина, рН, относителна влажност. Софтуер за визуализиране и анализ на измерванията /на български език/. Покриващи теми от учебни направления 1-12 клас.
• 21.5 “ Екран за визуализация
• Компютърна конфигурация
• Интерактивен специализиран софтуер mozaBook & LabCam
Целта на този кът е да предразположи учениците, както към изграждане на трайни навици за четене, така и към работа в екип за търсене, извличане и анализиране на информация от различни източници. В къта освен STEM оборудването ще има и научна литература под формата на лабораторни комплекти за експерименти. По този начин учители и ученици по-добре ще визуализират и представят концепции, които се изучават в областта на природните науки.

Източник: СУ „Димитър Благоев“