Кметът на  Свищов д-р Генчо Генчев даде началото на инициативата „Един час с кмета“
Медиа:

В отговор на многобройните покани от ученици за гостуване в свищовските училища, кметът на общината д-р Генчо Генчев даде началото на инициативата „Един час с кмета“. Предвиждаше се тя да започне още през изминалата година, но поради усложнената епидемична обстановка и осъществяването на неприсъствен учебен процес, тази идея намери своята реализация днес, когато част от учениците са в класните стаи.
Първото издание стартира с четвъртокласниците и осмокласниците от СУ “Димитър Благоев“. Срещите протекоха под формата на неформален, вълнуващ и любопитен разговор. Учениците задаваха въпроси на кмета по теми, които ги вълнуват и даваха своите предложения как Свищов да бъде едно още по-добро място за живеене. Кметът д-р Генчо Генчев беше впечатлен от информираността и идейността на учениците, като по достъпен за тях начин им обясни намеренията на общинското ръководство за подобряване на градската среда. Той обърна внимание колко грижливо и отговорно трябва да се отнасяме към всичко направено, за да може по-дълго време то да бъде използвано от всички.
Инициативата беше определена от всички присъстващи като много полезна и интересна, а на финала учениците бяха зарадвани с подаръци от кмета. Срещите продължават през следващите седмици и в останалите училища от град Свищов.