Днес в Художествена галерия „Николай Павлович“ ще бъде открита изложбата „Българийо, аз всичко тебе дадох…“, посветена на 170 години от рождението на Иван Вазов
Медиа:

На 26 септември от 11.30 ч., в Художествена Галерия „Николай Павлович“ гр. Свищов ще бъде открита изложбата „Българийо, аз всичко тебе дадох…“, посветена на 170 години от рождението на Патриарха на българската литература . Гостува Националния литературен музей – София.

Борба за свобода, обединение, независимост – това са думите, които описват най-точно житейския път и творчеството на Иван Вазов през съдбовните за България събития – времето преди и по време на Освобождението. Вазов увековечава мъките и страданията на народа си и оставя най-съкровените стихове за Родината. Затова заслужено Гео Милев го нарича „Патриарх на българската литература”.

Великият писател не е оставил цялостен мемоарен труд. Изпод перото му излизат две къси автобиографии – от 1895 г. и 1920 г., и малката, но много интересна книжка, изпълнена с мемоарни откъси „Из бележника на поета” (1920). Благодарение на упоритостта на неговия биограф Иван Д. Шишманов финалът на творческия път на Гения се маркира от впечатляващата по своята пълнота проникновена изповед, записана и включена под надслов „Животът на поета, както ми го разказа той сам” (1916) в дълго подготвяната, но излязла посмъртно книга „Иван Вазов. Спомени и документи” (1930) в редакцията на Михаил Арнаудов. Освен тези две заглавия в изложбата са включени великата книга на България – „Под игото” първото българско, както и английското издание на романа, който излиза само няколко месеца преди българското – през 1894 г., както и първата обширна критическа студия, посветена на романа, от 1896 г. на д-р В. Балджиев.
У нас в столичната библиотека са достъпни фотокопия на илюстрации към романите на Вазов – от Йозеф Обербауер, Иван Мърквичка, Антон Митов, Антони Пиотровски., както и на портрети на Вазов, скицирани от Иван Шишманов, Чакъров, Харалампи Тачев, Никола Тузсузов.
Интерес представляват и грамофонните плочи с изпълнения на стиховете на класика и драматизацията на „Чичовци“ с участието на Апостол Карамитев, Стефан Гецов, Славка Славова, Йордан Матев, Маргарита Дупаринова , Николай Бинев и други големи наши артисти от близкото минало.
От 10.00 ч., в Художествена галерия „Николай Павлович“ ще се проведе Тържествено честване на 75-годишнината от създаването на Градска библиотека – Свищов.
Празничната атмосфера ще бъде подкрепена от концерт на талантливите Йосиф и Зорница Радионови.