Един различен патронен празник
Медиа:

На 13 януари 2021 година се навършват 158 години от рождението на писателя, юриста, публициста, общественика и свищовеца Алеко Константинов. По този повод макар и в електронна среда отбелязахме своя четвърти поред патронен празник. Приветствие към всички отправи директора на Свищовска професионална гимназия „Алеко Константинов“ инж. Веска Николова. В словото си тя отбеляза, че тази година честването е по-различно защото сме разделени и всеки е в своя дом. Но призова да запазим сили, търпение, защото в преодоляването на трудностите се доказва стойността на всяко начинание.
Празникът продължи с видеоклип за живота и творчеството на Щастливеца. Видео материалът припомни известни и малко познати биографични факти за него.
По повод празника и по решение на Педагогическия съвет бяха наградени следните учители за активна педагогическа дейност и принос в утвърждаване авторитета на училището – Станка Койнова – зам.-директор по учебната дейност, инж. Зорница Минчева и Константин Байрактаров. С грамота за активна дейност и принос в утвърждаване авторитета на училището беше удостоена и Виолета Костова – домакин на гимназията.
За активна извънкласна дейност грамота получи ученичката Вилимира Димитрова от X б клас, която взе участие в Националния конкурс „С пламъка на родолюбието“, организиран от Народно читалище „Напредък“ – гр. Горна Оряховица със стихотворението „Моята родина“ под ръководството на г-н Константин Байрактаров и се класира на второ място.
За отличен успех е удостоена с грамота Анабела Филева също от X б клас, а ученикът Никола Янков от ХI а клас се награждава за активна спортна дейност.
Празникът продължи с презентация на тема „Училището е там, където сме ние – неговите ученици, учители и служители“.
С пожелание до нови срещи в класните стаи завърши патронния ни празник.
След тържеството представители на училището бяха пред паметника на Алеко Константинов в Градската градина и директорът – г-жа Веска Николова поднесе венец от името на гимназията.

Източник: СПГ“Алеко Константинов“