За родителите

Децата и подрастващите се нуждаят от разнообразно и здравословно хранене, което е необходимо за техния растеж и развитие. Небалансираното хранене в тази възраст може да е причина за поява на заболявания на по-късен етап от живота им.

Осигуряването на адекватно и здравословно хранене на децата е отговорност на родителите и на цялото общество. Децата на възраст от 3 до 7 години са в период на активен растеж и развитие, което обуславя повишени потребности от енергия и хранителни вещества. В ранната детска възраст се изграждат хранителните навици на човек, които се следват през целия му живот. Тогава се формират и вкусовите нагласи към храната.

РЪКОВОДСТВО ЗА ХРАНЕНЕ НА ДЕЦАТА ОТ 3-7 ГОДИНИ

 

Сборникът  от рецепти и ръководство за здравословно хранене на децата от 3-7 год. отразява съвременните изисквания за здравословно и пълноценно хранене на децата. То се основава на новите физиологични норми за хранене на населението на България от 2018 г. и е съобразено с актуализирана Наредба №6 на МЗ от 10.08.2018г. за здравословно хранене на децата от 3-7 г. в детски заведения, изм. и доп. В ДВ бр.87 от 05.11.19г. Негови автори са специалисти по диетика и хранене – Проф. д-р Стефка Петрова д м 2020, Доц. Д-р Лалка Ангелова д м 2020, Проф. д-р Веселка Дулева д м 2020, Проф. д-р Донка Байкова д м 2020, Инж. Мариана Куртишева, 2020.

Сборникът с рецепти за деца от 3-7 г. се прилага за организирано хранене в общинските, държавните и частни детски заведения и в училищата за децата от подготвителни групи. Той се прилага в случаите, когато храната се приготвя на място в детските заведения и училища, и когато се осигурява на базата на кетъринг. Може също да се прилага и в домашни условия, което ще осигури пълноценно и здравословно хранене на детето отглеждано в домашна среда.

Рецептите включени в сборника са предназначени предимно за здрави деца, но в него са включени принципите на диетичното хранене при основни заболявания при децата и след консултация със специалист може да се състави подходящо меню и за деца със здравословен проблем. Сборникът може да се използва при деца с глутенова непоносимост, цьолиакия, защото във всички рецепти включващи зърнени храни съдържащи глутен има алтернатива за безглутенови храни.

В ръководството са включени 430 съвременни и разнообразни рецепти, с широк набор от препоръчителни храни налични на българския пазар. Към всяка от рецептите е приложен изчислен химически състав, което от своя страна позволява да се контролира приемът на енергия и хранителни вещества от децата. Рецептите са съобразени с физиологичните норми за хранене  от 2018г., при които определените енергийни потребности за всяка възраст в т. ч и на децата са по-малки. По намаления енергиен прием става основно, чрез намаление на въглехидратите ,ограничени са десертите с добавена захар, а в останалите десерти захарта е заменена с пресни или сушени плодове. Хлябът в сандвичите е в по малко количество, а пълнозърнестия хляб е първа алтернатива. Отпадат тестени закуски от бяло брашно, като мекици, тутманик, бутерка и др. Включени са актуални рецепти с разнообразни плодове и зеленчуци съобразени със сезона, семена и др. В рецептите основно са застъпени традиционните национални храни. Българските плодове и зеленчуци са приоритет, бобовите храни /боб, леща, нахут/ са важен компонент от здравословното хранене. Млякото и млечните продукти, като сирене, извара и кашкавал са включени в голям брой разнообразни рецепти. За пръв път се включва жито в различни рецепти.

Още през 2013 г. утвърден от МЗ е и „Сборник с рецепти и ръководство за здравословно хранене на деца от 0-3г“. Той е предназначен основно за организирано хранене на децата в кърмаческа и ранна детска възраст в България. Ръководството включва съвременните изисквания за пълноценно и здравословно хранене, както изискванията за качествени и безопасни  храни подходящи за децата в кърмаческа и ранна детска възраст. Рецептите включени в сборника са съобразени с изискванията към храните и храненето, които са специфични за кърмачета и малките деца. Сборникът съдейства за въвеждане в организираното хранене на децата на регламентираните чрез Наредба №2 на МЗ /ДВ,бр. 28 от 19.03.2013 г./ изисквания за здравословно хранене на децата от 0-3г. в детските заведения, детска млечна кухня, домове за медико-социални грижи за деца, дневни центрове и др.

Меню за детска градина за м. Май 2022

Меню за детска ясла за м. Май 2022 година

Меню за детска градина за м. Април 2022 година

Меню за детска ясла за м. Април 2022 година

Меню за детска градина за м. Март 2022 година

Меню за детска ясла за м. Март 2022 година

 

Меню за детска градина за м. Януари 2022 година

Меню за детска ясла за м. Януари 2022 година

Меню на детска градина за м. Декември 2021 година

Меню на детска ясла за м. Декември 2021 година

Меню на детска градина за м. Ноември 2021 година

Меню на детска ясла за м. Ноември 2021 година

Меню на детска градина за м. Октомври 2021

Меню за детска ясла за м. Октомври 2021

 

 

 

ДРУГИ ДЕЙНОСТИ – ДГ „ВАСИЛ ЛЕВСКИ“

ДРУГИ ДЕЙНОСТИ – ДГ „КАЛИНА МАЛИНА“

ДРУГИ ДЕЙНОСТИ – ДГ „РАДОСТ“

ДРУГИ ДЕЙНОСТИ – ДГ „РАДОСТ“ – ЦАРЕВЕЦ

ДРУГИ ДЕЙНОСТИ – ДГ „СЛЪНЧО“

ДРУГИ ДЕЙНОСТИ – ДГ „ЧИПОЛИНО“