Европейска седмица на програмирането „CodeWeek“ 2021  в СУ „Николай Катранов“
Медиа:

От 11 до 15 октомври 2021 г. ученици от няколко възрастови групи и учители от СУ „Николай Катранов“ се включиха в „CodeWeek“ 2021, която се провежда от 9 до 24 октомври.

Европейската седмица на програмирането е инициатива, насочена към гражданите, която има за цел да представи програмирането и цифровата грамотност на всички по забавен и развлекателен начин.

Учениците от 10 а и 10 б клас с г-жа Елена Илиева, старши учител по по ИТ, и малчуганите от 3 в клас, с класен ръководител г-жа Петя Попова, в часовете по компютърно моделиране работиха в платформата Code.org с блоково програмиране. Code.org® е организация с нестопанска цел, предназначена за разширяване на достъпа до компютърни науки в училищата.

Ученици от 7 в клас, в часа по информационни технологии с г-жа Йорданка Илиева, старши учител по информатиа и ИТ, показаха, че кодирането наистина може да е забавно. Развихриха фантазията си и сътвориха интересни проекти с анимация на Scratch. Събитията бяха под наслов „Забавно програмиране в платформата Code.org и Ардуино“.

По международен проект „Code the future“ на Програма „Еразъм+“, ученици от 10, 11 и 12 клас под ръководството на старши учителите по ИТ г-жа Соня Димитрова, г-жа Елена Илиева и г-жа Йорданка Илиева програмираха с образователен комплет „Ардуино“.

„Ардуино“ е проект с отворен код и едноименна компания. Основната цел е проектиране и производство на електронна платформа с лесен за ползване свободен хардуер и софтуер, позволяващи постигането на интерактивност за неспециалисти.

Събитията, които бяха посрещнати с голям интерес от учениците и обогатиха познанията им в областта на програмирането, бяха регистрирани в платформата codeweek.eu и училището получи сертификат за активен принос в популяризирането на инициативата.

 

инж. Йорданка Илиева

Старши учител по информатиа и информационни технологии

СУ „Николай Катранов“ – гр. Свищов