Фондация „Международна награда на херцога на Единбург – България“ връчи специални значки и сертификати на 30 участници от СУ „Димитър Благоев“
Медиа:

На 16.03.2019 г. в град Велико Търново се проведе първата по рода си регионална церемония по връчването на Бронзови отличия на ученици, участващи в Международната награда на херцога на Единбург. Едноименната фондация в България връчи специални значки и сертификати на 30 участници от СУ „Димитър Благоев“ като символ на упоритостта и отговорността им към личностното им развитие. В гр. Свищов единствен представител на Международната награда се оказаха СУ „Димитър Благоев“, които на национално ниво са с най-много медалисти и обучени лидери – 22-ма.
Значките и сертификатите връчиха изпълнителният директор на Фондация „Международна награда на херцога на Единбург – България” Любомира Велчева и зам.-председателят на търговския отдел в Британското посолство у нас Анелия Тодорова. „Възхищавам се на упоритостта и постоянството ви, на мъдростта, която проявихте, включвайки се в Наградата. Продължавайте да предизвиквате себе си, защото вие сте Наградата!“, каза г-жа Тодорова.

Опитът си по пътя към ниво Бронз от Наградата споделиха Симона IX “а“ и Калина IX „б“ от СУ „Димитър Благоев”. Според Симона, която е помагала в детска градина, включването ѝ в Наградата я е научило, че ако се грижим повече един за друг и светът ще стане по-добър. От досегашната си ангажираност с Наградата, Калина пък се е научила да бъде самостоятелна и да работи в екип.

Да помнят вълнението на днешния ден пожела един от лидерите на СУ „Димитър Благоев“ – Здравка Ганева. Тя припомни на учениците думи на Хорхе Луис Борхес, според който една шепа пясък и няколко крачки могат да променят пустиня.
Наградените участници продължават напред и се хвърлят в приключението на ниво сребро и злато.
Международната награда на херцога на Единбург е водещата младежка програма за личностни постижения в сферата на неформалното образование. Ученици и студенти на възраст 14-24 години участват в нея на три нива: Бронз, Сребро и Злато. Участниците във всяко ниво си поставят амбициозни цели в направленията Доброволчество, Физическа активност и Умения и взимат участие в Приключенско пътуване. Програмата предизвиква младите хора да развиват своята самодисциплина при определяне и постигане на цели, формиране на лидерски качества и умения за работа в екип, както и да усъвършенстват физическата си активност.

 

По информация на СУ „Димитър Благоев“ – гр. Свищов