ИНТЕРАКТИВЕН ОТКРИТ УРОК ПО ИСТОРИЯ СЕ ПРОВЕДЕ В СУ „НИКОЛАЙ КАТРАНОВ“
Медиа:

Интерактивен открит урок по история и цивилизации на тема: „Животът през социализма“ представи днес г-жа Галя Иванова, старши  учител в СУ „Николай Катранов“. В урока участваха ученици от XII клас, избрали да изучават този учебен предмет като профилирана подготовка.

Урокът бе наблюдаван от д-р Боянка Димитрова, старши експерт по обществени науки,  гражданско образование и религия в РУО – Велико Търново, директорът на училището г-н Генади Иванов и заместниците му по учебната дейност г-жа Йорданка Тодорова и г-жа Христина Борисова.

В рамките на часа учениците имаха възможност да представят работата си по проектни задачи, свързани с темата, възложени им от техния учител.

В едната от тях дванайсетокласниците бяха събирали информация за годините на социализма чрез интервюта с хора, живели през тези години. През погледа на интервюираните бяха представени животът в училище през онова време, ограниченията за пътуване, национализацията, изпращането на хора в т. нар. „лагери на смъртта“ и др.

Другата задача бе проект на тема „Капсула на времето“, чрез който учениците имаха възможност да представят историята на своите семейства през епохата на социализма. Те бяха проучили семейните архиви, издирили и събрали различни предмети, свързани с любопитна информация и значимост за семействата им.

Урокът се превърна в емоционален спомен за близкото минало, който развълнува учителя, учениците и гостите. Младите хора споделиха, че техните родители, баби и дядовци с голямо желание са разказвали за онези години и с носталгия са си спомнили за живота си тогава. Дванайсетокласниците бяха предизвикани от г-жа Боянка Димитрова да помислят какъв предмет биха запазили в капсула на времето за своите деца, и какво точно послание от съвременността биха им изпратили с него.

На финала директорът на училището, в унисон с темата на занятието, представи една уникална „капсула на времето“, която пази в кабинета си: Указ №1841 на Държавния съвет на Народна република България, от 7 септември 1989 година, с който училище „Николай Катранов“ е удостоено с орден „Кирил и Методий“ – I степен, за постигнати успехи по случай 25 години от основаването му.

 

По  информация на СУ „Николай Катранов“