ИНВЕСТИРАЙТЕ В НАШАТА ПЛАНЕТА!
Медиа:

За първи път Денят на Земята е отбелязан на 22 април 1970 г. в САЩ и Канада. Първото честване организират Гейлорд Нелсън – бивш губернатор и сенатор от Уисконсин, който издига каузата за опазване на природата и Денис Хейес – изявен студентски лидер. Денят на Земята е най-големият нерелигиозен празник в света, отбелязван от над половин милиард хора. Всяка година Международната мрежа за Деня на Земята координира действията на повече от 12 000 партньори в над 170 държави, насочени към опазване на планетата Земя и съхраняване на живота върху нея. Мрежата се стреми да създаде широка гражданска подкрепа за устойчиви и ефективни екологични политики за развитие по целия свят.

Какво може да направим ние?

1. Да участваме в кампании, насочващи към запазването на видовото разнообразие на Земята.

2. Да бъдем грамотни по въпросите, свързани с климатичните промени.

3. Да обичаме природата.

И ние доказваме, че го правим!

Учениците от 8а клас, под ръководството на своя учител Милена Георгиева, разработиха проекти на английски език, под формата на постери и рисунки, с които успешно поставиха себе си в ролята на организатори на различни инициативи, които биха могли да доведат до позитивна промяна за хората и планетата. Тази година темата на празника е: „Инвестирайте в нашата планета“. Учениците инвестираха от своето време за подготовка и организиране на бъдещи планове и кампании, свързани със засаждането на дръвчета, рециклиране на отпадъците, поставянето на повече кошчета за боклук на публични места и илюстрирането на собствената си представа за това каква би била нашата планета в бъдеще със и без участието на човешка намеса. Рисунките дадоха възможност на учениците да използват въображението си и да покажат един истински контраст между сега заобикалящата ни среда и свят, който съществува без вредни емисии, загуба на енергия, замърсяване на въздуха и водата, както и липсата на парников ефект върху планетата Земя. В един от проектите беше предложено дори и изготвяне на нови закони и модели за производство на дрехи от изцяло органични или рециклиращи се материали, което би спомогнало за устойчивото развитие и прочистване на въздуха. Идеите им бяха изложени изцяло на английски език, при което бяха използвани множество думи и изрази от изучавания учебен материал. Учениците затвърдиха знанията и уменията си по предмета в училище и дадоха ясна заявка за това по какъв начин всеки от тях би отпразнувал този специален ден, който според тях не трябва да се празнува само веднъж годишно, а всеки ден. В тази връзка децата от 8а клас задружно измислиха свое собствено мото, което гласи: „Invest in your planet every day, not just today!“ и решиха да го последват.

 

По информация на ПДТГ „Димитър Хадживасилев“

 

Искате ли да споделите Вашето мнение по тази новина? Пишете ни на obrazovanie@svishtov.bg  или коментирайте на страницата ни във Facebook