Историята за поредния успех на учениците от Търговската гимназия в Свищов
Медиа:

Една мисъл гласи „Човек може да постигне всичко, стига да повярва в него“.          И така, през ноември 2019 година трима прекрасни млади хора повярваха в себе си,  в своите знания и умения и се изправиха пред едно ново  предизвикателство, наречено  „Европейска олимпиада по статистика за ученици“. Всичко започва с участието на техният ментор Петя Гутева в семинар, организиран от Националния статистически институт, на който се представят възможностите и регламента за участие в олимпиадата по статистика. Заредена с ентусиазъм и желание за покоряване на нови предизвикателства, след завръщането си в училище, Петя Гутева представя на своите възпитаници възможностите, които се разкриват пред тях: участие в „Европейска олимпиада по статистика за ученици“. С разказа си тя  запалва огънят на познанието у Александра Асенова, Любен Георгиев и Мария Николова, ученици от 12 клас, спец. „Икономическа информатика“ и заедно сформират отбор „DREAMTEAM“. Познахте, името не е случайно, това е отборът МЕЧТА:

  • Любен – доказал не веднъж своите знания, умения и компетентности в областта на математиката и информатиката;
  • Мария – творческата личност и редактора на екипа, доказала и тя своите познания в областта на информатиката;
  • Александра – показала не веднъж интереса си към графичния дизайн и работата с различни графични приложни програми.

Така новосформираният отбор „Мечта“ поема по трудния и осеян с предизвикателства път на успеха.

На първия етап от  националния кръг на олимпиадата, учениците трябваше да решат три теста, всеки от които съдържа по 10 въпроса, в следните направления:

  • Основни познания по статистика;
  • Използване на официалните източници на статистически данни;
  • Интерпретиране на статистически текст.

С резултат от 66,73  точки отборът на Търговската гимназия се класира за участие във  втория етап на националния кръг на „Европейска олимпиада по статистика за ученици“.  На този етап учениците трябваше да представят резултатите от направения от тях анализ на масив от данни в областта на туризма, предоставен от Националния статистически институт. Отборът „DREAMTEAM“ избра нелеката задача,  да направи Анализ на приходите от нощувки в България за периода 2014-2018 година. С това във втория етап те постигнаха резултат от 76 точки.

Така, с общ резултат от 73,68 точки, отборът на Търговската гимназия в Свищов се нарежда сред елитните математически и професионални гимназии по икономика в България.

С това високо постижение Отборът „DREAMTEAM“ показва, че да мечтаеш е лесно, но да сбъдваш мечтите си е привилегия само на смелите, дръзнали да поемат по трудния път на тяхното осъществяване!

По информация на: ПДТГ „Димитър Хадживасилев“