Какви са разликите между българското и шведското образование?

Най-големите разлики между шведската и българската образователна система може би са по отношение на работата в час, писането на домашни и оценяването на знания. Като цяло децата в училище се чувстват като у дома си, много е уютно, а учителят има пълната свобода да аранжира стаята си. Това разказа Сабрина Бован, преподавател, в предаването “Смарт час” с водещ Живка Попатанасова.

Бован посочи, че в шведската образователна система отношенията между ученик и учител са много равнопоставени.

“Тук се споделя мнението, че респектът не е нещо, което се дава с право, а ти трябва да си го извоюваш”, отбеляза гостът.

„Определено има уважение към цялата институция на училището и всички, които са включени в нея”, добави гостът пред Bloomberg TV Bulgaria.

По думите на Бован в Швеция няма по-специални програми за деца от други страни, които не знаят езика, а за тях се изготвят индивидуални планове с допълнителни уроци.

“Страната не стимулира предоставянето на парични помощи за образование, по-скоро изгражда система, която да работи така, че да няма нужда да се дават помощи”, обясни Бован.

Гостът разказа още, че за най-малките учебният ден започва от 08.00 часа и продължава до 14.30, а за учениците след шести клас краят му е около 16.00 часа. През деня има две регламентирани междучасия по 30 минути, а през останалото време учителят решава кога да даде временна почивка, стана ясно още от разговора.

“През уикенда децата не трябва да работят, учителите не дават домашни от петък за понеделник”, даде още за пример Бован.

Източник: dnes.bg, Bloomberg TV Bulgaria