КАКВО НАУЧИХ И ПОСТИГНАХ – ВЪЗПИТАНИЦИТЕ НА СПГ „АЛЕКО КОНСТАНТИНОВ“ ПРЕДСТАВИХА ПОСТИЖЕНИЯТА СИ ПРЕД СВИЩОВСКАТА ОБЩЕСТВЕНОСТ
Медиа:

На 12 май 2023 г. по покана на Дирекция „Култура и културно наследство“, Таня Ликова, гл. експерт „Култура“ и Къща-музей „Алеко Константинов“, ученици от Свищовска професионална гимназия „Алеко Константинов“ демонстрираха теоретична подготовка, практически умения и компетентности, придобити в СПГ и защитени на регионални и национални състезания, на които заеха призови места. Събитието се проведе в Къщата-музей „Алеко Константинов“ и бе уважено от много граждани, родители и бъдещи наши ученици.

За да демонстрират формираните в процеса на обучението професионално-личностни качества като комуникативност, трудова дисциплина и етика и работа в екип, водещите Мария и Йовилина представиха всички изучавани професии, отличени на национално ниво. В състезанието по приложна електроника „Мога и зная как“ победителите от свищовското училище Даниел Маринов и Виолета Борисова демонстрираха функционалностите на изработените от тях изделия под ръководството на инж. Пламен Енчев, инж. Детелина Иванова и инж. Милен Игнатов. В курортен комплекс Албена на национално ниво бяха отличени Теодора Людмилова в категория „Най-добър млад хлебар-сладкар“ и Магдалена Каракашева в категория „Най-добър млад сервитьор“ с ръководители г-жа Светослава Йорданова и г-жа Ивелина Енчева.

На Национално състезание „Млади таланти в модата“ в Ямбол бяхме представени от Беатрис Бисерова, категория „Сръчни ръце“, Мариела Йорданова – „Модно ревю“ и Ванеса Саидова – „Художествена скица“. Ръководител на отбора бе инж. Минко Николов. Събитието продължи с модно ревю на класиралите се две поредни години и изработени след това модели. За стайлинга на моделите – прическа и грим, се погрижиха младежите от клуб „Фризьорство“ с ръководител г-жа Елена Димитрова и клуб „Гримьорство“ с ръководител г-жа Соня Заранкова. На Националното състезание „Мебели, стилни мебели и дърворезба“ в Хасково, категория „Стилни мебели“ Стоян Йорданов, Радослав Калушков и Атанас Каишев с ръководител Николай Николаев, представиха изработения от тях скрин-трансформърс и две барокови нощни шкафчета. Технически университет – Варна бе домакин на Национално средношколско събитие „Енергетиката и ние“, в което взе участие Николай Дойков с преносим апарат за точково заваряване под ръководството на инж. Анатолий Парашкевов. В Националния кръг на състезанието „Най-добър млад автомонтьор и водач на МПС“ в Бургас нашата гимназия бе представена от Денис Велиев, Ивайло Ангелов и Селим Елвер с ръководител Тони Вързалов.

Представянето на професиите бе съпроводено с великолепното изпълнение на български и световни хитове от Симона Стефанова и Николай Кирилов.

„Днес имах удоволствието да бъда гост на събитието, организирано от СПГ „Алеко Константинов“. Впечатлена съм от професионализма на учителите, от високите постижения на техните ученици и от добрата им симбиоза. Благодаря, че оправдахте кредита на доверие, което заявих, когато моите деца станаха ваши възпитаници.“ – бяха думите на г-жа Ася Ванева, родител на двама наши ученици – Мария и Владимир.  Обратната връзка с родителите е много важна за всеки един учител, защото всеки дава на учениците си знания и умения, а те се отплащат с много поводи за гордост!

Успехът на възпитаниците на гимназията в националните състезания са показател за качеството на професионалното образование, предлагано от Свищовска професионална гимназия „Алеко Константинов“, а то е гарант за едно успешно бъдеще.

От ръководството на гимназията изказват благодарности на всички родители и общественици, които вярват, че СПГ „Алеко Константинов“ е едно училище с възможности!

 

По информация на СПГ „Алеко Константинов“