ДГ „Чиполино“
  • ДГ „Чиполино”, гр. Свищов, ул. ”Трети март” №93А,

тел.: 0884303161, 0631/60275

e-mail: info-301806@edu.mon.bg

 

Директор: Боряна Цветанова Цонова

 

ДЕТСТВО В “ЧИПОЛИНО”

/химн на детската градина по текст на Стефания Цанкова и музика на Деян Йорданов/

Най-хубавата приказка е детството ми в синьо,

в която мой приятел е весел Чиполино,

градината превърнал в радостни покои,

населени с усмивки и приказни герои.

Със птички и животни, със сребърни дървета,

с вълшебни великани и пъргави джуджета.

Припев:       В „Чиполино“, в „Чиполино“,

        смях непрестанно ехти!

        В „Чиполино“, в „Чиполино“,

        с радост сърцето тупти!

Тук в Златна колесница летят мечтите живи,

снегът се сипе лете с камбанките звънливи

на сънищата пъстри,където е Черешка

другарче мое мило във ароматна дрешка,

а Дон Домат е кротък,послушен и усмихнат,

защото във градината добрите се почитат.

Припев:       В „Чиполино“, в „Чиполино“,

        смях непрестанно ехти!

        В „Чиполино“, в „Чиполино“,

        с радост сърцето тупти!

Така е интересно във часовете будни,

рисувани със багри и тоновете чудни

на глъчката щастлива във моята градина,

наречена със името сияйно -„Чиполино”

на глъчката щастлива във моята градина,

наречена със името сияйно -„Чиполино”

 

ИСТОРИЯ НА ДГ  “ЧИПОЛИНО”

Детската градина е открита на 03 май, 1972 година. В началото тя носи името „Свилоза“. Сградата е построена и оборудвана от СХК Свилоза и ГНС Свищов. За директор е назначена  Тотка Петкова. В началото са открити две групи, а на 01 януари, 1973 година детската градина става Обединено детско заведение № 1 „Свилоза“ с четири градински и две групи детска ясла. Това е първото в града и едно от първите в страната обединени детски заведения. Респектиращата компетентност на директора Тотка Петкова дава увереност на младия, добре подготвен и ентусиазиран екип, който се грижи за завиден брой деца. В някои години той достига почти двеста.

С времето учителите създават дружески връзки с екипи на детски градини в страната – Плевен, Ямбол и много други, както и с екипи от тогавашния СССР. Ежегодно биват изнасяни открити практики на които присъстват много колеги и гости.

През далечната 1977 година детската градина приютява екипа и децата на пострадалото по време на силното земетресение детско заведение №8. Учителите бързо намират общ език и сплотено преодоляват шока от загубата на колеги и приятели.

През 1992г., когато за кратко директор е Анриета Корсакова детската градина се преименува на ОДЗ №1 „Чиполино“. Една случайно открита, цветна табела с надпис „Чиполино“ променя историята на детското заведение и слага отпечатък в настоящето. И до днес, тридесет години по-късно, единствената детска градина в България с това име е тя.

Изнизват се години, белязани от промяната на политическата система, носещи със себе си несигурност и тревога. Но това още повече сплотява служители и учители и обединените им усилия дават плод в пълните с детска глъч занимални. Директор вече е Росица Петрова, човек с напредничави възгледи и креативно мислене, който въвежда иновативната за онова време система „Стъпка по стъпка“.

Кварталът, населен с млади семейства се радва на близостта на детската градина, което е удобство за майки и бащи. Времето, промяната в трудовия пазар и очертаващите се вече миграционни вълни налагат сериозни промени. Тогавашният директор Здравка Атанасова взема нелекото решение детското заведение да се преструктурира в една яслена и пет градински групи. За всички е трудно да работят в условия на несигурност, но екипът е сплотен и борбен, а това вдъхва надежда у всички. Всичко е променено, налага се да се търсят алтернативни начини на дофинансиране и това се превръща в едно от големите изпитания за служители и учители.

От юли 2000 година директор на ОДЗ „Чиполино“ след проведен конкурс става Боряна Цонова, която до този момент работи в екипа като учител. Колегията се подновява и детската градина неизменно взима дейни участия в организираните от общината спортни празници, чествания и концерти, а учителите все повече се отварят за взаимодействие с родители и обществени структури. Провеждат се редица дейности насочени към запазване многообразието от български обичаи, обреди и традиции, защото в тях живее миналото, което трябва да дава пътеводна светлина на настоящето, да носи радост и емоции.

На 02.05.2002г. тържествено се отбелязват 30 години от създаването на детската градина.  Впечатляващият концерт – спектакъл оставя незабравим спомен в свищовската общественост.

Наред с всички ангажименти за организация на празници и развлечения за децата през годините детското заведение е домакин и на множество методически обединения и открити практики, наблюдавани от колеги и гости от цялата страна.

През изминалите години детската градина е работила по множество инициативи, свързани с живота на децата. Ежегодно е участието ѝм в общински и национални конкурси, изложби и биеналета. Често на уредените в художествената галерия „Николай Павлович“- гр. Свищов изложби биват подреждани рисунки и предмети изработени от учители и деца, посещаващи детска градина „Чиполино“, а най-добрите от тях печелят награди и благодарствени грамоти.

Екипът на детското заведение активно участва в подготовката, организацията и провеждането на всички национални чествания по повод годишнини от създаването на първата детска градина в България, основана от Никола Живков в град Свищов през 1882 година.

Следват години с организирани дарителски концерти и изложби, участия в базари и благотворителни инициативи, подготвени с много старание, ентусиазъм и усърдие, участия в общински тържества по повод празниците на града, 24 май, първи юни, различни инициативи. Учители от ДГ „Чиполино“ подреждат фото изложба в ПБНЧ „Еленка и Кирил Д. Аврамови“ подготвена с любезното съдействие на родителите на децата.

Детската градина участва и реализира заедно с родителите няколко проекта по  програма „Местни инициативи“ за частична подмяна на уредите в двора. През 2013 година общината подменя системата за отопление с нов, модерен пелетен котел.

През 2017-2018 учебна година община Свищов включи ДГ „Чиполино“ в проект за обновяване на дворното пространство чрез програма „Красива България“, като дофинансира немалка част от дейностите. Резултатът са нови и модерни детски площадки, оборудвани с красиви, безопасни и функционални уреди за игра на малчуганите.

 

НАШИТЕ ПРОФЕСИОНАЛНИ УСПЕХИ

Екипът на Детската градина се състои от 8 учители, директор, психолог и логопед, медицински специалисти и непедагогически персонал.

Всички служители са високо квалифицирани и притежават образователен ценз, необходим за осъществяване на отличен възпитателно-образователен процес в детската градина. Ежегодните обучения и продължаващата квалификация са приоритет за екипа на ДГ „Чиполино“.

За своята отдаденост в работата, неуморим труд и творчески ентусиазъм учителите от екипа получават заслужени признания на национално, регионално и общинско ниво.

През 2012 година г-жа Виктория Николаева – старши учител е отличена с Втора награда в национален конкурс за „Добри педагогически практики“, представяйки своя доброволчески клуб „Йога“, насочен към развитие на физическата активност, концентрация и воля при децата.

През есента на същата година главен учител Бистра Тодорова и старши учител Виктория Николаева вземат участие във II научно образователен форум 2012.

През 2014 година г-жа Бистра Тодорова заслужено е удостоена с награда „Константин Величков“ за изявени учители.

В навечерието на 24 май 2015г. старши учител Румяна Димитрова е отличена с грамота и плакет „Учител на годината“ на традиционните награди на община Свищов.

Нашият вдъхновяващ музикален педагог г-жа Анка Йорданова заслужи приза „Учител на годината“ за 2017г. по статута на Регионално управление образование.

През месец юни, 2019 година, грамота и плакет Директор на годината по статута на РУО, заслужено са присъдени на г-жа Боряна Цонова – директор на детската градина за цялостна професионална дейност в системата на предучилищното и училищното образование за разгръщане творческия потенциал на екипа на детската градина.

През същата година г-жа Светлана Радева е отличена с почетно отличие „Неофит Рилски“ от министъра на образованието за високопрофесионална трудова дейност в системата на предучилищното и училищно образование. Същия приз следващата учебна година – 2019/2020 е връчен на г-жа Пламенка Георгиева – логопед в детското заведение, за всеотдайния ѝ неуморим труд насочен с любов към индивидуалните потребности на всяко дете не само от ДГ „Чиполино“, но и от всички детски градини на територията на община Свищов, които тя посещава.

През 2020 година г-жа Светлана Радева взема участие в литературен конкурс на издателство „Просвета“ под надслов „Защо съм учител“, от който получава специална награда за написаното от нея есе.

На годишните награди за образование и култура на Община Свищов  през 2021г. г-жа Марияна Николова, дългогодишен учител притежаващ завиден ентусиазъм и младежки дух,  е отличена с Награда „ЗА ЗАСЛУГИ“ – предучилищен етап.

През същата година наградата „Учител на годината“ /предучилищен етап/ на Община Свищов отива при г-жа Светлана Радева, която е отличена и със Специална награда на Председателя на Синдикат на българските учители в XXIV национален конкурс на СБУ „Учител на годината“ 2021г.

Учителите вземат активно участие в педагогически конференции на областно и национално ниво. През 2018г. старши учител Надя Георгиева представя детското заведение на Областна педагогическа конференция в град Пазарджик с доклад на тема: „Стимулиране партньорството в играта на 4-5 годишните деца“.

В две поредни години, учители от ДГ „Чиполино“ вземат участие в XII и XIII НАУЧНО-ПРАКТИЧЕСКА КОНФЕРЕНЦИЯ ПО ПРЕДУЧИЛИЩНО ОБРАЗОВАНИЕ „ВОДИМ БЪДЕЩЕТО ЗА РЪКА“ с доклади финансирани от Министерство на образованието. През 2019г. в Русе г-жа Светлана Радева  представя доклад на тема: „Емотиконите като интерактивна форма на взаимодействие детска градина – семейство. Сътрудничество с родители за създаване на позитивна, подкрепяща среда, благоприятна за стимулирането на индивидуалното и социалното развитие на 5-6 годишните деца.“ През 2021г. главен учител Бистра Тодорова представя в гр. Вършец доклад свързан с ползите от съвместната работа с родители и изключителното значение на партньорството детска градина – семейство на тема „Взаимодействие и сътрудничество детска градина – семейство“.

 

ОБУЧЕНИЕ И ВЪЗПИТАНИЕ /ЕЖЕДНЕВИЕ, ПРАЗНИЦИ, ОТКРИТИ ПРАКТИКИ/

„Ако носиш детското в себе си, никога няма да остарееш“

                                                                                                          /Том Стопард/

Пъстрото ни ежедневие е изпълнено с педагогически ситуации представени чрез разнообразни и интересни методи и  похвати. Те имат за цел чрез игри, забавления и експерименти да разширят и обогатят представите и знанията на децата.

Весело и забавно е, когато учителите ежегодно организират театри за децата -„Есенен карнавал“, „Коледа е“,  „Пролет при нас е дошла“, „Трите прасенца“, „Зеленчукови неволи“, „Пеперудена магия“, „Карнавал на героите“ са само част от постановките радвали децата от сцената на „Чиполино“.

Откритите практики са способа, чрез който педагогическата колегия представя и обменя своя натрупан опит и креативност в работата. Всяка година учителите провеждат вътрешни квалификации, част от Годишния план на детското заведение.

Запомнящи се са Методическите обединения и откритите практики с участието на колеги от ДГ „Чиполино“ представяни пред инспектори на РУО и учители от област Велико Търново.

Целенасоченото и активно включване на традициите в живота на децата ѝм дава чувство на принадлежност към всичко българско, родно и съхранява самосъзнанието им. Затова ги предаваме на  следващите поколения чрез организиране на празници и развлечения: „Бъдни вечер“, „Коледари“, „Лазарки“, „Баба Марта“, „Изложба на обредни хлябове“, „Ден на християнското семейство“, „Бабин ден“, „Пъстър, пъстър Великден“, Урок по родолюбие с Национално сдружение „Традиция“ и др.

Безценна е работата на медицинските специалисти. Както  в грижата за най-малките, така и в здравно-образователната работа с по-големите деца. Запомнящи се остават беседите на тема „Как съм се родил?“, „Аз и моят домашен любимец“, „Първа помощ“, „Моята лична хигиена“, „Здрави зъбки“, „Как да се храним здравословно?“, „За чиста природа“.

 

ДЕЦА, КАТО СЛЪНЦА

            „Вашето дете е силно по тенис и слабо по математика. и повечето родители биха наели учител по математика. А аз бих наел учител по тенис“

                                                                                   /Дийпак Чопра/

Всяко дете има своя индивидуален потенциал, който трябва да бъде открит и стимулиран. Воден от индивидуалните потребности, интереси и таланти на децата екипът на ДГ „Чиполино“, организира и провежда множество допълнителни дейности с различна насоченост. Клуб „Малкият готвач“, Клуб „Йога“ , занимания по народни танци, английски език и др.

Ежегодно малките чиполински художници участват в конкурси за изделия на приложното изкуство, където биват заслужено оценявани за своя талант с отличия и грамоти.

 

РАБОТИЛНИЧКА ЗА ДОБРОТА

Съпричастността към тревогите на другите и гражданската позиция е неделима част от ежедневието в образователната институция. За нас е важно да създадем достойни граждани на България, затова заедно с деца и родители се включваме и организираме различни благотворителни кампании. Активна е дейността ни в „Капачки за бъдеще“, „Да засадим гора“, „Бъди активен“, „Безопасно движение на пътя“, „Да изчистим България за един ден“, „Седмица на бащата“, „Пробуждане с хоро“, „Седмица на четенето“, „Ден на хората със синдром на Даун“, „Ден на информираност за аутизма“. Това са малка част от инициативите, в които децата биват включени, за да бъде стимулиран техния интерес и потенциал към образователни и творчески заложби.

Ценни са партньорствата ни с  Община Свищов, Център за обществена подкрепа – гр. Свищов, Дневен център за деца с увреждания – гр. Свищов, Център за социална интеграция и рехабилитация, Регионален център за подкрепа на процеса на приобщаващото образование – В. Търново; Дом за стари хора „Мария Луиза“, Център за грижа за възрастни хора в невъзможност за самообслужване „Иван Рилски“; Дом за пълнолетни лица с деменция общ. Берковица; Училище по изкуства и занаяти за социално слаби деца „Димитър Екимов“ с. Русаля, обучаващо даровити деца в неравностойно положение.

Книгата е прозорец към света. Разбирайки силата на тези думи педагогическата колегия в ДГ „Чиполино“ инициира създаването на Детска библиотека „Чиполино“, книгите в която са любезно предоставени от родителите на децата. До тях има достъп всяко дете – също като в истинска библиотека!

 

ПРОЕКТНА ДЕЙНОСТ

Ръководството на детското заведение търси възможности за включване в проекти за обогатяване на материалната база и споделяне на педагогически опит. Така през 2007 година с подкрепата на Надя Мочкова екипът печели финансиране на проект по програма Учене през целия живот, секторна програма Коменски  – „Приказките на Европа“. Той е кратък, но това е достатъчно, за да се амбицират учителите за нови възможности на реализация. Спечелен е още един проект по същата програма, но той остава без финансиране.

През 2013 година Детската градина отново спечелва финасиране на три годишен проект по програма Коменски – „Малките учени“. Това амбицира и вдъхновява екипа за изпълнение на дейностите, които остават и до днес като пример за екипна и междуинституционална работа. В резултат от работата по проекта детската градина изпраща своите учители за обмяна на опит в Турция, Румъния и Литва, а заключителния етап е оставен за България. Това сериозно предизвикателство е увенчано с категоричен успех и става ярък пример за педагогическо майсторство, екипна работа и управленски нюх.

Работата по проектите е от изключително важно значение за обогатяване на професионалния опит на учителите и разширяване кръгозора на децата по забавен и интересен начин, запознавайки ги с различни аспекти на науката под формата на игри, експерименти, работа с природни материали и т.н.

ДГ „Чиполино“ се включва активно и в национални програми към Министерство на образованието, като : „Активно приобщаване в системата на предучилищното образование“, „Успяваме заедно“, „Заедно за всяко дете“, „Подкрепа за приобщаващо образование“, „Училищен плод и мляко“, „Подкрепа за спорта“,  Национална програма на „Нестле“ „ЗА ПО-ЗДРАВИ ДЕЦА“, “Без свободен час”.

НОРМАТИВНА БАЗА, ПРИЛАГАНА В ДГ „ЧИПОЛИНО“

Стратегия за развитие за периода 2020-2025

Програмна система за учебната 2023-2024 година

Годишен комплексен план за учебната 2023-2024 година

Правилник за дейността на ДГ „Чиполино“

Програма за предоставяне на равни възможности и за приобщаване на деца от уязвими групи

Програма за превенция ранното напускане

Механизъм за противодействие на тормоза и насилието

Етичен кодекс

Мерки за повишаване качеството на възпитание, образование и социализация в ДГ „Чиполино“

План-програма за безопасност на движението по пътищата

Издаване на удостоверение за завършено задължително предучилищно образование

Обява за набиране на предложения по схема „Училищен плод“ и схема „Училищно мляко“

 

 


 

ГРАФИК НА ДОПЪЛНИТЕЛНИТЕ ДЕЙНОСТИ ЗА УЧЕБНА 2023 – 2024 ГОДИНА

 


 

*Графикът е вариативен и е съобразен дейностите, заложени в годишния план на институцията и работния график на учителите в групите.