ДГ „Чиполино“
  • ДГ „Чиполино”, гр. Свищов, ул. ”Трети март” №93А,

тел.: 0884303161, 0631/60275

e-mail: chipolino1972@abv.bg

 

Директор: Боряна Цветанова Цонова

 

ДЕТСТВО В “ЧИПОЛИНО”

/химн на детската градина по текст на Стефания Цанкова и музика на Деян Йорданов/

Най-хубавата приказка е детството ми в синьо,

в която мой приятел е весел Чиполино,

градината превърнал в радостни покои,

населени с усмивки и приказни герои.

Със птички и животни, със сребърни дървета,

с вълшебни великани и пъргави джуджета.

Припев:       В „Чиполино“, в „Чиполино“,

        смях непрестанно ехти!

        В „Чиполино“, в „Чиполино“,

        с радост сърцето тупти!

Тук в Златна колесница летят мечтите живи,

снегът се сипе лете с камбанките звънливи

на сънищата пъстри,където е Черешка

другарче мое мило във ароматна дрешка,

а Дон Домат е кротък,послушен и усмихнат,

защото във градината добрите се почитат.

Припев:       В „Чиполино“, в „Чиполино“,

        смях непрестанно ехти!

        В „Чиполино“, в „Чиполино“,

        с радост сърцето тупти!

Така е интересно във часовете будни,

рисувани със багри и тоновете чудни

на глъчката щастлива във моята градина,

наречена със името сияйно -„Чиполино”

на глъчката щастлива във моята градина,

наречена със името сияйно -„Чиполино”

 

ИСТОРИЯ НА ДГ  “ЧИПОЛИНО”

Детската градина е открита на 03 май, 1972 година. В началото тя носи името „Свилоза“. Сградата е построена и оборудвана от СХК Свилоза и ГНС Свищов. За директор е назначена  Тотка Петкова. В началото са открити две групи, а на 01 януари, 1973 година детската градина става Обединено детско заведение № 1 „Свилоза“ с четири градински и две групи детска ясла. Това е първото в града и едно от първите в страната обединени детски заведения. Респектиращата компетентност на директора Тотка Петкова дава увереност на младия, добре подготвен и ентусиазиран екип, който се грижи за завиден брой деца. В някои години той достига почти двеста.

С времето учителите създават дружески връзки с екипи на детски градини в страната – Плевен, Ямбол и много други, както и с екипи от тогавашния СССР. Ежегодно биват изнасяни открити практики на които присъстват много колеги и гости.

През далечната 1977 година детската градина приютява екипа и децата на пострадалото по време на силното земетресение детско заведение №8. Учителите бързо намират общ език и сплотено преодоляват шока от загубата на колеги и приятели.

През 1992г., когато за кратко директор е Анриета Корсакова детската градина се преименува на ОДЗ №1 „Чиполино“. Една случайно открита, цветна табела с надпис „Чиполино“ променя историята на детското заведение и слага отпечатък в настоящето. И до днес, тридесет години по-късно, единствената детска градина в България с това име е тя.

Изнизват се години, белязани от промяната на политическата система, носещи със себе си несигурност и тревога. Но това още повече сплотява служители и учители и обединените им усилия дават плод в пълните с детска глъч занимални. Директор вече е Росица Петрова, човек с напредничави възгледи и креативно мислене, който въвежда иновативната за онова време система „Стъпка по стъпка“.

Кварталът, населен с млади семейства се радва на близостта на детската градина, което е удобство за майки и бащи. Времето, промяната в трудовия пазар и очертаващите се вече миграционни вълни налагат сериозни промени. Тогавашният директор Здравка Атанасова взема нелекото решение детското заведение да се преструктурира в една яслена и пет градински групи. За всички е трудно да работят в условия на несигурност, но екипът е сплотен и борбен, а това вдъхва надежда у всички. Всичко е променено, налага се да се търсят алтернативни начини на дофинансиране и това се превръща в едно от големите изпитания за служители и учители.

От юли 2000 година директор на ОДЗ „Чиполино“ след проведен конкурс става Боряна Цонова, която до този момент работи в екипа като учител. Колегията се подновява и детската градина неизменно взима дейни участия в организираните от общината спортни празници, чествания и концерти, а учителите все повече се отварят за взаимодействие с родители и обществени структури. Провеждат се редица дейности насочени към запазване многообразието от български обичаи, обреди и традиции, защото в тях живее миналото, което трябва да дава пътеводна светлина на настоящето, да носи радост и емоции.

На 02.05.2002г. тържествено се отбелязват 30 години от създаването на детската градина.  Впечатляващият концерт – спектакъл оставя незабравим спомен в свищовската общественост.

Наред с всички ангажименти за организация на празници и развлечения за децата през годините детското заведение е домакин и на множество методически обединения и открити практики, наблюдавани от колеги и гости от цялата страна.

През изминалите години детската градина е работила по множество инициативи, свързани с живота на децата. Ежегодно е участието ѝм в общински и национални конкурси, изложби и биеналета. Често на уредените в художествената галерия „Николай Павлович“- гр. Свищов изложби биват подреждани рисунки и предмети изработени от учители и деца, посещаващи детска градина „Чиполино“, а най-добрите от тях печелят награди и благодарствени грамоти.

Екипът на детското заведение активно участва в подготовката, организацията и провеждането на всички национални чествания по повод годишнини от създаването на първата детска градина в България, основана от Никола Живков в град Свищов през 1882 година.

Следват години с организирани дарителски концерти и изложби, участия в базари и благотворителни инициативи, подготвени с много старание, ентусиазъм и усърдие, участия в общински тържества по повод празниците на града, 24 май, първи юни, различни инициативи. Учители от ДГ „Чиполино“ подреждат фото изложба в ПБНЧ „Еленка и Кирил Д. Аврамови“ подготвена с любезното съдействие на родителите на децата.

Детската градина участва и реализира заедно с родителите няколко проекта по  програма „Местни инициативи“ за частична подмяна на уредите в двора. През 2013 година общината подменя системата за отопление с нов, модерен пелетен котел.

През 2017-2018 учебна година община Свищов включи ДГ „Чиполино“ в проект за обновяване на дворното пространство чрез програма „Красива България“, като дофинансира немалка част от дейностите. Резултатът са нови и модерни детски площадки, оборудвани с красиви, безопасни и функционални уреди за игра на малчуганите.

 

НАШИТЕ ПРОФЕСИОНАЛНИ УСПЕХИ

Екипът на Детската градина се състои от 8 учители, директор, психолог и логопед, медицински специалисти и непедагогически персонал.

Всички служители са високо квалифицирани и притежават образователен ценз, необходим за осъществяване на отличен възпитателно-образователен процес в детската градина. Ежегодните обучения и продължаващата квалификация са приоритет за екипа на ДГ „Чиполино“.

За своята отдаденост в работата, неуморим труд и творчески ентусиазъм учителите от екипа получават заслужени признания на национално, регионално и общинско ниво.

През 2012 година г-жа Виктория Николаева – старши учител е отличена с Втора награда в национален конкурс за „Добри педагогически практики“, представяйки своя доброволчески клуб „Йога“, насочен към развитие на физическата активност, концентрация и воля при децата.

През есента на същата година главен учител Бистра Тодорова и старши учител Виктория Николаева вземат участие във II научно образователен форум 2012.

През 2014 година г-жа Бистра Тодорова заслужено е удостоена с награда „Константин Величков“ за изявени учители.

В навечерието на 24 май 2015г. старши учител Румяна Димитрова е отличена с грамота и плакет „Учител на годината“ на традиционните награди на община Свищов.

Нашият вдъхновяващ музикален педагог г-жа Анка Йорданова заслужи приза „Учител на годината“ за 2017г. по статута на Регионално управление образование.

През месец юни, 2019 година, грамота и плакет Директор на годината по статута на РУО, заслужено са присъдени на г-жа Боряна Цонова – директор на детската градина за цялостна професионална дейност в системата на предучилищното и училищното образование за разгръщане творческия потенциал на екипа на детската градина.

През същата година г-жа Светлана Радева е отличена с почетно отличие „Неофит Рилски“ от министъра на образованието за високопрофесионална трудова дейност в системата на предучилищното и училищно образование. Същия приз следващата учебна година – 2019/2020 е връчен на г-жа Пламенка Георгиева – логопед в детското заведение, за всеотдайния ѝ неуморим труд насочен с любов към индивидуалните потребности на всяко дете не само от ДГ „Чиполино“, но и от всички детски градини на територията на община Свищов, които тя посещава.

През 2020 година г-жа Светлана Радева взема участие в литературен конкурс на издателство „Просвета“ под надслов „Защо съм учител“, от който получава специална награда за написаното от нея есе.

На годишните награди за образование и култура на Община Свищов  през 2021г. г-жа Марияна Николова, дългогодишен учител притежаващ завиден ентусиазъм и младежки дух,  е отличена с Награда „ЗА ЗАСЛУГИ“ – предучилищен етап.

През същата година наградата „Учител на годината“ /предучилищен етап/ на Община Свищов отива при г-жа Светлана Радева, която е отличена и със Специална награда на Председателя на Синдикат на българските учители в XXIV национален конкурс на СБУ „Учител на годината“ 2021г.

Учителите вземат активно участие в педагогически конференции на областно и национално ниво. През 2018г. старши учител Надя Георгиева представя детското заведение на Областна педагогическа конференция в град Пазарджик с доклад на тема: „Стимулиране партньорството в играта на 4-5 годишните деца“.

В две поредни години, учители от ДГ „Чиполино“ вземат участие в XII и XIII НАУЧНО-ПРАКТИЧЕСКА КОНФЕРЕНЦИЯ ПО ПРЕДУЧИЛИЩНО ОБРАЗОВАНИЕ „ВОДИМ БЪДЕЩЕТО ЗА РЪКА“ с доклади финансирани от Министерство на образованието. През 2019г. в Русе г-жа Светлана Радева  представя доклад на тема: „Емотиконите като интерактивна форма на взаимодействие детска градина – семейство. Сътрудничество с родители за създаване на позитивна, подкрепяща среда, благоприятна за стимулирането на индивидуалното и социалното развитие на 5-6 годишните деца.“ През 2021г. главен учител Бистра Тодорова представя в гр. Вършец доклад свързан с ползите от съвместната работа с родители и изключителното значение на партньорството детска градина – семейство на тема „Взаимодействие и сътрудничество детска градина – семейство“.

 

ОБУЧЕНИЕ И ВЪЗПИТАНИЕ /ЕЖЕДНЕВИЕ, ПРАЗНИЦИ, ОТКРИТИ ПРАКТИКИ/

„Ако носиш детското в себе си, никога няма да остарееш“

                                                                                                          /Том Стопард/

Пъстрото ни ежедневие е изпълнено с педагогически ситуации представени чрез разнообразни и интересни методи и  похвати. Те имат за цел чрез игри, забавления и експерименти да разширят и обогатят представите и знанията на децата.

Весело и забавно е, когато учителите ежегодно организират театри за децата -„Есенен карнавал“, „Коледа е“,  „Пролет при нас е дошла“, „Трите прасенца“, „Зеленчукови неволи“, „Пеперудена магия“, „Карнавал на героите“ са само част от постановките радвали децата от сцената на „Чиполино“.

Откритите практики са способа, чрез който педагогическата колегия представя и обменя своя натрупан опит и креативност в работата. Всяка година учителите провеждат вътрешни квалификации, част от Годишния план на детското заведение.

Запомнящи се са Методическите обединения и откритите практики с участието на колеги от ДГ „Чиполино“ представяни пред инспектори на РУО и учители от област Велико Търново.

Целенасоченото и активно включване на традициите в живота на децата ѝм дава чувство на принадлежност към всичко българско, родно и съхранява самосъзнанието им. Затова ги предаваме на  следващите поколения чрез организиране на празници и развлечения: „Бъдни вечер“, „Коледари“, „Лазарки“, „Баба Марта“, „Изложба на обредни хлябове“, „Ден на християнското семейство“, „Бабин ден“, „Пъстър, пъстър Великден“, Урок по родолюбие с Национално сдружение „Традиция“ и др.

Безценна е работата на медицинските специалисти. Както  в грижата за най-малките, така и в здравно-образователната работа с по-големите деца. Запомнящи се остават беседите на тема „Как съм се родил?“, „Аз и моят домашен любимец“, „Първа помощ“, „Моята лична хигиена“, „Здрави зъбки“, „Как да се храним здравословно?“, „За чиста природа“.

 

ДЕЦА, КАТО СЛЪНЦА

            „Вашето дете е силно по тенис и слабо по математика. и повечето родители биха наели учител по математика. А аз бих наел учител по тенис“

                                                                                   /Дийпак Чопра/

Всяко дете има своя индивидуален потенциал, който трябва да бъде открит и стимулиран. Воден от индивидуалните потребности, интереси и таланти на децата екипът на ДГ „Чиполино“, организира и провежда множество допълнителни дейности с различна насоченост. Клуб „Малкият готвач“, Клуб „Йога“ , занимания по народни танци, английски език и др.

Ежегодно малките чиполински художници участват в конкурси за изделия на приложното изкуство, където биват заслужено оценявани за своя талант с отличия и грамоти.

 

РАБОТИЛНИЧКА ЗА ДОБРОТА

Съпричастността към тревогите на другите и гражданската позиция е неделима част от ежедневието в образователната институция. За нас е важно да създадем достойни граждани на България, затова заедно с деца и родители се включваме и организираме различни благотворителни кампании. Активна е дейността ни в „Капачки за бъдеще“, „Да засадим гора“, „Бъди активен“, „Безопасно движение на пътя“, „Да изчистим България за един ден“, „Седмица на бащата“, „Пробуждане с хоро“, „Седмица на четенето“, „Ден на хората със синдром на Даун“, „Ден на информираност за аутизма“. Това са малка част от инициативите, в които децата биват включени, за да бъде стимулиран техния интерес и потенциал към образователни и творчески заложби.

Ценни са партньорствата ни с  Община Свищов, Център за обществена подкрепа – гр. Свищов, Дневен център за деца с увреждания – гр. Свищов, Център за социална интеграция и рехабилитация, Регионален център за подкрепа на процеса на приобщаващото образование – В. Търново; Дом за стари хора „Мария Луиза“, Център за грижа за възрастни хора в невъзможност за самообслужване „Иван Рилски“; Дом за пълнолетни лица с деменция общ. Берковица; Училище по изкуства и занаяти за социално слаби деца „Димитър Екимов“ с. Русаля, обучаващо даровити деца в неравностойно положение.

Книгата е прозорец към света. Разбирайки силата на тези думи педагогическата колегия в ДГ „Чиполино“ инициира създаването на Детска библиотека „Чиполино“, книгите в която са любезно предоставени от родителите на децата. До тях има достъп всяко дете – също като в истинска библиотека!

 

ПРОЕКТНА ДЕЙНОСТ

Ръководството на детското заведение търси възможности за включване в проекти за обогатяване на материалната база и споделяне на педагогически опит. Така през 2007 година с подкрепата на Надя Мочкова екипът печели финансиране на проект по програма Учене през целия живот, секторна програма Коменски  – „Приказките на Европа“. Той е кратък, но това е достатъчно, за да се амбицират учителите за нови възможности на реализация. Спечелен е още един проект по същата програма, но той остава без финансиране.

През 2013 година Детската градина отново спечелва финасиране на три годишен проект по програма Коменски – „Малките учени“. Това амбицира и вдъхновява екипа за изпълнение на дейностите, които остават и до днес като пример за екипна и междуинституционална работа. В резултат от работата по проекта детската градина изпраща своите учители за обмяна на опит в Турция, Румъния и Литва, а заключителния етап е оставен за България. Това сериозно предизвикателство е увенчано с категоричен успех и става ярък пример за педагогическо майсторство, екипна работа и управленски нюх.

Работата по проектите е от изключително важно значение за обогатяване на професионалния опит на учителите и разширяване кръгозора на децата по забавен и интересен начин, запознавайки ги с различни аспекти на науката под формата на игри, експерименти, работа с природни материали и т.н.

ДГ „Чиполино“ се включва активно и в национални програми към Министерство на образованието, като : „Активно приобщаване в системата на предучилищното образование“, „Успяваме заедно“, „Заедно за всяко дете“, „Подкрепа за приобщаващо образование“, „Училищен плод и мляко“, „Подкрепа за спорта“,  Национална програма на „Нестле“ „ЗА ПО-ЗДРАВИ ДЕЦА“, “Без свободен час”.

НОРМАТИВНА БАЗА, ПРИЛАГАНА В ДГ „ЧИПОЛИНО“

Стратегия за развитие на ДГ „Чиполино“2020 2024

Програмна система за учебната 2022-2023 година

Годишен комплексен план за учебната 2022-2023 година

Правилник за дейността на ДГ „Чиполино“ за 2022/2023 година

Програма за предоставяне на равни възможности и за приобщаване на деца от уязвими групи

Програма за превенция ранното напускане

Механизъм за противодействие на тормоза и насилието

Етичен кодекс

Мерки за повишаване качеството на възпитание, образование и социализация в ДГ „Чиполино“

План-програма за безопасност на движението по пътищата

Издаване на удостоверение за завършено задължително предучилищно образование

Обява за набиране на предложения по схема „Училищен плод“ и схема „Училищно мляко“

 

 

ГРАФИК НА ДОПЪЛНИТЕЛНИТЕ ДЕЙНОСТИ ЗА УЧЕБНА 2022 – 2023 ГОДИНА

 

Народни танци

ГРУПА ПОНЕДЕЛНИК ГРУПА ВТОРНИК ГРУПА СРЯДА
сутрин следобяд сутрин следобяд сутрин следобяд
II 10.30 ч. 16.15 ч. I 10.30 ч. 16.15 ч. I 11.00 16.00
III 11.00 ч. 15.45 ч. II 11.00 ч. 15.45 IV 11.30 15.30
IV 11.30 ч. 15.15 ч. III 11.30 ч. 15.15

 

Английски език

ГРУПА СРЯДА ГРУПА ЧЕТВЪРТЪК
сутрин следобяд сутрин следобяд
II 11.00 ч. 16.00 ч. IV 11.30 ч. 15.30 ч.
III 11.30 ч. 15.30 ч. I 11.00 ч. 16.00 ч.

 

*Графикът е вариативен и е съобразен дейностите, заложени в годишния план на институцията и работния график на учителите в групите.