КМЕТЪТ НА СВИЩОВ ПРОВЕДЕ СРЕЩА С ДИРЕКТОРИТЕ НА СОЦИАЛНИ И ОБРАЗОВАТЕЛНИ ИНСТИТУЦИИ ВЪВ ВРЪЗКА С ПОЛИТИКАТА НА ОБЩИНАТА ЗА ЕКОЛОГОСЪОБРАЗЕН НАЧИН НА ЖИВОТ
Медиа:

Във връзка с целите на Община Свищов да мотивира гражданите и учрежденията да бъдат пряко ангажирани с темата за разделно събиране и рециклиране на отпадъци, днес кметът на Свищов Генчо Генчев проведе среща с директорите на социалните и образователни институции в крайдунавския град. На срещата присъстваха също управителят на „Центъра за управление на отпадъците“ Димчо Шопов, администраторът на еко платформата „Чист град“ Цветелин Борисов, и служители на Община Свищов.

Основна тема на срещата беше участието на Община Свищов в конкурс за титлата Еко отговорна община на България. Съревнованието под надслов Община #БезОтпадъци е част от националната кампания на сдружение BG Бъди активен – “Искам да съм полезен…Рециклирай ме!” и стартира през месец март. Община Свищов ще участва още в първото събитие на кампанията, което ще се проведе по повод Световния ден на рециклирането – 18 март и ще обедини институции и граждани в масова акция за събиране на пластмасови бутилки в 11-те „Шишеяда“, които са разположени на територията на града.

Градоначалникът покани всички училища, детски градини и социални центрове да вземат участие в инициативата, като подчерта, че всяка съществена промяна в обществото е добре да започне от подрастващите – от тяхното възпитание, моделиране на нагласи и мотивиране да бъдат част от едно отговорно общество, пряко ангажирано с опазването на околната среда и планетата.

Следващата цел на Община Свищов е младите хора да станат партньори на проекта „Чист град“. С провеждане на анкети сред населението, в периода 03.04 – 30.04.2023 г., учениците от всички свищовски училища ще помогнат за проучване на нагласите и събиране на полезна информация, която ще бъде използвана за подобряване на екологосъобразната политика на Общината. След като резултатите от анкетните карти бъдат събрани и обобщени, информацията от тях ще бъде използвана за подобряване ролята на Общината, относно оптимално оползотворяване на отпадъците.

 

Повече информация за кампанията “Искам да съм полезен…Рециклирай ме!”  може да се открие на: https://www.bgbeactive.org/nadprevara-eko-otgovorna-obshtina-2023/