ЛИТЕРАТУРНО ЧЕТЕНЕ НА ПРЕВОДИ НА РОМАНА „ТЮТЮН“  В ЕВРОПЕЙСКИЯ ДЕН НА ЕЗИЦИТЕ

За трета поредна година къща музей „Димитър Димов“ ще се включи в отбелязването на Европейския ден на езиците – 26 септември, с литературно четене на романа на Димитър Димов „Тютюн“ в превод на различни европейски и световни езици. Целта на събитието е от една страна да се популяризира изучаването на чужди езици във всички възрасти, а от друга – да погледнем заедно към творчеството на един от класиците на българската литература през призмата на чуждия език. По традиция ще обърнем специално внимание и на преводачите на романа. До началото на 60-те години на миналия век романът „Тютюн“ е преведен на словашки, немски, полски, руски, латвийски, украински, румънски, унгарски, чешки и китайски език, а части от него са преведени на английски, испански, италиански, френски, арабски език и есперанто. По-късно, през 70-те години, „Тютюн“ е издаден още на гръцки, турски, хърватски, словенски, монголски, японски език.
Тази година, на 26 септември (събота), от 17.00 часа, литературното четене ще се проведе в Свищов, в красивата къща на търговеца Михаил Аврамов, строена в началото на ХХ век, която днес е превърната в уютно пространство за изкуство, култура и бизнес „Casa Verde 1908“. Събитието съпътства и експонираната там изложба на Националния литературен музей „Димитър Димов в писма и спомени“, която жителите и гостите на града могат да разгледат до 30 септември.
Каним всички почитатели на Димитър Димов и неговото творчество, владеещи чужд език, да се включат в отбелязването на Европейския ден на езиците! Очакваме Ви!

За допълнителна информация: д-р Милена Катошева, гл. уредник на къща музей „Димитър Димов“, Национален литературен музей; тел. 0893 324 165; е-mail: milenakatosheva@gmail.com