Любознателността води до успехи. Елеонора Кирилова от Свищов мечтае бъдещата ѝ професия да е свързана с пътуване
Медиа:

Елеонора Кирилова от Свищов мечтае бъдещата ѝ професия да е свързана с пътуване.

Когато е само на две години, Елеонора Кирилова от Свищов удиви България чрез клип в Youtube, в който разпознава великите мъже на България като Паисий, Софроний Врачански, Ботев, Левски, Раковски, Стефан Караджа.
Днес момичето от крайдунавския град е почти на 10 години. Съвсем скоро спечели първа награда в международния ученически конкурс „Заедно в XXI век“ 2020,
първа възрастова група, раздел „Реферати“. Престижният конкурс се организира от фондация „Устойчиво развитие за България“ и Организационен комитет с участието на Синдиката на българските учители, Съюза на българските писатели, Съюза на българските журналис-
ти, Националния дворец на децата и др. и с подкрепата на Министерството на образованието и науката. Тази година темата на Конкурса е „Мирът – надежда на планетата – 75 години от Победата над хитлерофашизма“.
Класният ръководител на Елеонора – Стефка Николаева от СУ „Николай Катранов“, е неин ментор. Казва, че с Елеонора се работи лесно и интересно, защото момичето обича да запълва времето си с разнообразни и полезни дейности.
„През изминалата учебна година, когато бе във втори клас, Елеонора бе наградена в същия конкурс. Традиция е нашето училище да участва в него. Мои колеги, които години наред имат класирани ученици в по-големите възрастови групи, са Галя Рошелова, Галя Иванова, Маргарита Петрова. От предишния ми випуск отличени бяха Натали Николова и Яница Димитрова, които тази учебна година са седмокласнички. От този випуск в първи клас участваха и завоюваха награди Карина Златанова и Виктор Панайотов, а във втори и трети клас – Елеонора“, уточнява Стефка Николаева.
„Много съм щастлива! Не очаквах да спечеля, въпреки че се надявах да предизвикам интереса на журито с темата, по която работих“, искрена е победителката. Тя представя реферат на тема „Когато и песните воюваха“ (заглавието е заимствано от статия на Борислав Цеков). „Мама е учителка по история и предложи няколко теми. С г-жа Николаева избрахме точно тази, защото е интересна, малко е писано по нея и не е свързана с описване на военни действия. Изслушах всички песни, за които писах, и прочетох техния превод. Любима ми е „Катюша“, разказва Елеонора. Мнението за войната е: „Наистина не разбирам защо хората воюват, но каквито и да са причините, е страшно да умират толкова много хора“.
През летните месеци бъдещата четвъртокласничка играе, спортува, твори и пътешества. „Играта с деца ми липсваше по време на онлайн обучението и сега наваксвам. Освен това рисувам, моделирам с глина, ходя на тренировки по киокушин карате, дори вече имам няколко медала от състезания. Намирам време и да чета книги, в момента – приказките на Николай Райнов. Много обичам да пътувам, да разглеждам нови места и да научавам повече за историята и природата на България. През юли със семейството ми успяхме да отидем до Пловдив, Камен бряг, Тюленово и Калиакра. Качихме се до Паметника на Альоша, за който се пее в една от песните, за които писах в реферата. Много ми хареса аптеката музей „Хипократ“ в Пловдив“, въодушевена е Елеонора.
От заниманието с майка си да познава известни личности, няма спомени, но безпогрешно може и днес да ги назове. Като малка е искала да стане сладкарка, защото обича сладкиши, но днес мечтае бъдещата професията да е свързана с пътуване из България и по света.

Източник: в.“Аз-буки“