Международен ден за защита на животните в СУ „Димитър Благоев“ – гр.Свищов
Медиа:
На 4 октомври отбелязваме Световния ден за защита на животните. Той се чества в Деня на Свети Франциск, покровител на животните. Решение за отбелязването му е взето през 1931 г. на Международния конгрес на привържениците на движението за защита на природата във Флоренция, Италия.
По този повод учениците от 1-ви „в“ клас с кл. р-л Снежка Янкова и учител ЦДО Милка Венкова изработиха мини проект на Червената книга. Учениците си бяха подготвили по 1 животно от защитените видове, за което разказаха и залепиха в проекта си „Червената книга“. Първокласниците посетиха училищната библиотека, където библиотекарката – г-жа Даниела Тодорова им представи истинска Червена книга и ги запозна с основните видове изчезващи животни в България. Госпожите им обясниха колко е важно да пазим животните, да се грижим за тях и да не замърсяваме дома им – природата.
Денят на животните е приет с цел повишаване на осъзнаването на обществената необходимост от защита на околната среда, повишаване на активността в защита на животните. Целта е да се помни значението на другите животински видове, с които споделяме планетата и най-често са жертви на нашия егоизъм и жестокост.