Международния ден на Земята отбелязаха свищовски студенти и преподаватели със засаждане на плачеща японска вишна

Преподаватели, студенти и докторанти от специалност „Аграрна икономика” и докторска програма „Икономика и управление (Аграрна икономика)” при Стопанска академия „Димитър А. Ценов” отбелязаха Международния ден на Земята – 22 април със засаждане на дърво, като поредно планирано събитие в Научния календар на катедрата. В градинката пред Академията, в близост до паметника на Дарителите, те засадиха плачеща японска вишна (KIKU-SHIDARE-ZAKURA). В проявата с ентусиазъм се включиха и Еразъм студенти от различни държави.

Ръководителят на катедрата-инициатор – доц. д-р Марина Николова, припомни, че за първи път Денят на Земята се отбелязва и празнува на 22.04.1970 г. в САЩ и Канада, а като международен е обявен през 1990 г. Всяка година повече от един милиард души по целия свят отбелязват събитието, а целта хората да се обединят в защита на околната среда. На 22 април 1992 г. българският президент Желю Желев подписва „Клетвата пред Земята”, която гласи:
„Чрез семената от всички начинания, давам тази клетва.
Чрез корените на всички дълбини, се кълна да защитавам чистотата на твоята почва.
Чрез стеблата и стволовете, които докосват небето, се кълна да пазя твоето развитие.
Чрез пъпките, които растат, се кълна да пазя всичко, което живее в теб.
Чрез листата, които попиват дъжда, се кълна да пазя въздуха, който дишам.
Чрез цветята, които се отварят на разсъмване, се кълна винаги да откривам твоята красота.
Чрез плодовете, които дават сладост, се кълна да помня откъде идва моето препитание.
Чрез семената и плодовете, от които растат нови дървета, се кълна да изпитвам отново и отново отговорност към тази Земя, толкова пъти, колкото Бог повелява.
Чрез живота и смъртта, чрез мъжете и жените, чрез ръцете и очите, чрез сърцето и душата, се заклевам пред Съдбата и маркирам себе си завинаги с това обещание.
Както всичко зелено расте, така трябва да живее и да оцелее.
И твоята памет да се пренася завинаги за хиляди поколения напред”.
В България международният ден на Земята се чества от 1993 г. „Този ден цели да вдъхнови хората да се грижат по-добре за околната среда и това да се превърне в тяхно ежедневие и потребност. Да не забравяме, че според древна индийска поговорка и мотото на природозащитниците „Природата не е наследство от родителите ни, а заем от нашите деца”, подчерта доц. Николова. Тя благодари на всички участници в инициативата и подчерта, че в съвременната икономика човечеството все по-често трябва да се замисля за опазване на природните екосистеми и майката Земя. Това е важно не само в случаите на осъществяване на предприемачески инициативи в областта на агробизнеса, а и във всички други сектори на икономиката.

Събитието приключи със забавна фотосесия около красивото дърво, а участвалите ентусиасти изразиха надежда, че с тази инициатива дават своя принос Земята да става все по-добро място за живот.