Международният ден на детската книга

Международният ден на детската книга отбелязваме на днешния втори април. Празникът се почита в цял свят повече от 50 години.

Защо днес и какви инициативи очакват децата и техните родители в столицата?

Втори април е рожденият ден на Ханс Кристиан Андерсен и през 1967 г. е обявен за Международен ден на детската книга. Оттогава е и традицията всяка година различна страна да е домакин на отбелязването на празника, като тя предлага и темата.

Тази година това са САЩ, а посланието е „Музиката на думите”.

Инициативата е на Международния съвет за детската книга – неправителствена организация със секции в 70 държави, създадена през 1953 г. в Цюрих. Три години по-късно е учредено отличие на името на Андерсен, наричано „Малката Нобелова награда“.

Носители през годините са били Астрид Линдгрен, Ерих Кестнер, Туве Янсон, Джани Родари. Тази година сред номинираните е българската писателка Юлия Спиридонова.

Столична библиотека и театър „Възраждане“ ще отбележат днес заедно Деня на детската книга с постановката „Трите прасенца“, маратон на четенето и литературни викторини с награди. В празничната програма, която започва в 11 ще има срещи с детски писатели, а шведското посолство ще подари на децата новото издание на “Пипи Дългото чорапче“.

Източник: БНР