Министър Вълчев: Не предвиждаме цялостно преминаване към електронна среда

Дори да се стигне до частичен учебен план, нашата цел е да има максимално присъствено обучение. Най-лесно е да затворим централно училищата, но по този начин нарушаваме правото на децата за образование, увреждаме психиката на децата, караме родителите да стоят вкъщи. Това заяви пред Нова телевизия образователният министър Красимир Вълчев.

„В момента сме на подхода да действаме локално, а да не затваряме цялостно училища. Не предвиждаме цялостно преминавне към среда среда“, добави Вълчев. Според него това може да се случи при завишаване на стойностите при повече заразени и с грип. Той изтъкна, че 453 учители са заразените учители у нас с коронавирус и като процент са много повече от учениците. Според Вълчев 90 000 са педагозите, като те са най-многочислената съсловна група. Затова системата не може да остане изолирана от случващото се.Министърът уточни, че и в момента на места, където има нужда, класовете се карантинират.

„Ако 15% от учениците в едно училище отсъстват, се затварят. Както и при 20% от учениците със симптоми на коронавирус в една паралелка, тогава класът се карантинира“, каза още Вълчев. Той добави, че за съжаление има положителни случаи на коронавирус и в министерството на образованието.

Източник: Монитор