Митрополит Антоний: Готови са 50 000 учебници по религия, започва втори печат

Готов е първият тираж от 50 000 учебници по религия. Той обаче е крайно недостатъчен, затова започва второ печатане. Учебниците са изготвени от Светия Синод и ще бъдат предоставени безплатно, каза Западно и Средноевропейският митрополит Антоний в деня на Архангел Михаил.

„БПЦ ще настоява за въвеждане на редовно обучение по религия в училище, а това е първата крачка към развиване на цялостен план“, заяви митрополит Антоний.

„Молитвата е силно оръжие, с което всеки един от нас може да преодолее всяко изпитание, всяка една беда. В историрически аспект молитвата е спирала големи епидемии, спирала е войни, молитвата е била опора и надежда на всички онези, които са претърпявали едно или друго изпитание“, каза още Негово Преосвещенство.

Митрополитът обясни, че на днешния ден, когато честваме всички ангели, архангели и небесни войнства, трябва да засилим молитвата си към нашия ангел-хранител, защото тя е основното оръжие на всеки християнин.

По думите му, от началото на пандемията БПЦ не е спирала да призовава християните да посещават църквата, като спазват противоепидемичните мерки. „Храмът е душевната лечебница“, каза още митрополит Антоний и припомни, че по време на Великденските празници, когато беше първата вълна на пандемията, църквите в страната бяха отворени. По този начин „показахме на дело, че българските християни са високоотговорни и дисциплинирани хора и не допуснахме Църквата да бъде огнище на зараза, както ни обвиняваха много врагове“.

„Както през първата вълна, хората се въздържат да целуват иконите в храма или го правят през маска“, заяви митрополитът и обясни още, че клисарите следят, хигиенизират иконите и поддържат църквите в изряден вид. По думите му, християните продължават да търсят своите духовни изповедници, защото Църквата е „духовен пристан“ и „източник на надежда“.

Източник: Монитор