На 30 януари в Свищов се отбелязват 164 години от началото на читалищното дело в България
Медиа:

Представители на различни институции в Свищов отдадоха почит към значимото просветно дело, с полагане на цветя на паметната плоча пред дома на Димитър Начович

На 30 януари 1856 г. по инициатива на Димитър Начович, Емануил Васкидович, Георги Владикин и Христаки Филчов в град Свищов е открито Първото българско народно читалище „Еленка и Кирил Д. Аврамови“. С това свое родолюбиво дело първооснователите поставят началото на читалищната дейност в България.
На празничния ден, 164 години по-късно, в крайдунавския град редица културни деятели, признателни граждани и представители на различни институции в Свищов отдадоха почит към значимото просветно дело, с полагане на цветя на паметната плоча пред дома на Димитър Начович. Празнични слова, по повод годишнината, произнесоха председателят на ПБНЧ „Еленка и Кирил Д. Аврамови – 1856“ Пламен Александров и кметът на Свищов Генчо Генчев. В своите думи те подчертаха значимостта на читалищната дейност през годините и родолюбивия пример на достойните предци.
През настоящата година Читалището има повод за празнуване на още няколко годишнини. През 2020 година се навършват и 225 години от рождението на Емануил Васкидович – основател на Свищовското читалище, 200 години от рождението на Христаки Филчов – основател на Свищовското читалище, 200 години от рождението на Цвятко Радославов – настоятел на Свищовското читалище, 170 години от рождението на Кирил Д. Аврамов, 150 години от рождението на проф. Георги Т. Данаилов – почетен член на Свищовското читалище от 1931 година.

ПРЕСЦЕНТЪР – ОБЩИНА СВИЩОВ