Над 15 200 ученици се завърнаха в класните стаи

Малко над 15 200 ученици днес се върнаха към присъствена форма на обучение в училищата в област В. Търново. В това число влизат 6787 деца от 1-ви до 4 клас, 1812 седмокласници, 1840 ученици в 8 клас и 1608 десетокласници. От всички останали класове, които са единични паралелки, в класните стаи се завърнаха още общо 1601 ученика. Това се случи в училищата, които са предимно в малките населени места. В тях броят на учащите не е толкова голям и съществува съответната възможност за спазване на необходимите противоепидемични мерки. Периодът, през който всички тези ученици ще се обучават присъствено, е две седмици – от 12 април до 23 април, каза Розалия Личева, началник на РУО – В. Търново.
Своето обучение онлайн продължават малко над 5000 ученика от останалите класове на учебните заведения в областта. Според разписания от здравния министър график и ако ситуацията позволява това, на 26 април в училищните стаи ще се върнат учениците от 5-и, 9-и и 12 клас. Те ще се обучават присъствено заедно с децата от начален етап на обучение и единичните паралелки. Учениците от 12 клас ще продължат така през следващите три седмици. За тях учебната година приключва в средата на месец май, след което им предстои явяване на Държавни зрелостни изпити. Към днешна дата не се очаква промяна в предварително обявените дати за тяхното провеждане.
“В края на април очакваме да разберем дали ще има продължаване на противоепидемичните мерки и ако има такова, ще се наложи да се направи допълнение към графика”, поясни Личева и добави, че за удължаване на учебната година към този момент не може да се говори. Още в нейното начало при учениците до 6 клас в някои училища от областта имаше планирани седмици за осъществяване на проектни дейности. В тези няколко училища краят на учебната година се измества с толкова дни, колкото са ползвани за тези дейности. В останалите учебни заведения проектните дейности ще се извършват след приключването на учебните занятия, уточни Личева.

Източник: Янтра днес