Навън с маска – логично или абсурдно?

Едуард Папазян, Венци Мицов и Светльо Витков за новата мярка

От днес е задължително носенето на предпазна маска на открито при струпване на хора и когато не може да се осигури физическа дистанция от метър и половина. Изключения правят заведенията, местата за хранене, спортуващите на открито, участниците в конгреси по време на тяхното изказване, водещите и гостите в телевизионни предавания, както и децата до 6 години.

Решението отново предизвика бурни реакции и полюсни мнения. Спортният журналист Едуард Папазян смята, че основният довод, който не се изказва от противниците на маските е, че тези маски са въведени от правителството на Бойко Борисов.

„Каквото и решение да вземе властта, тези хора ще са срещу него. Да ни обясняват, че няма смисъл от мерките, е единствено атака срещу правителството. Носенето на маски на открито, съчетано с неносенето на маски в заведения, е пълна глупост. Тук правителството наистина не е последователно в своите действия. Ако не друго, поне 60% от хората се научиха да си мият ръцете повече от един път седмично“, коментира той в „България сутрин“.
Mузикантът Венцислав Мицов посочи, че още от началото на пандемията са се оформили два лагера, които говорят по всякакъв друг начин, но не и експертно. Поради това влизаме в сферата на хипотезите, в сферата на теориите на конспирацията и нямаме полезен ход, смята той.

„Има разни нелепи неща. Изпусната ситуация от самото начало. Приемане на маски, отхвърляне на маски, чували с трупове, страшни неща. Комуникацията е толкова изпусната, че вече на кътни зъби да се изправят на челна стойка, няма да им се получат нещата. Един не излезе и не каза какво трябва да правим. Объркани от цялото това нещо, хората вече не вярват, че има Ковид“, заяви Мицов пред Bulgaria ON AIR.

Музикантът Светослав Витков също изказа своето мнението в студиото на „България сутрин“.

„Нито съм привърженик на теорията на г-н Мангъров, нито на Оперативния щаб. Безполезността от носенето на маски на открито е ясна. Защо в България може да се затягат мерките, но държавните институции не са съпричастни с бизнеса, който е потърпевш от коронавируса? В Гърция затягат мерки, но там като не работиш, държавата ти плаща“, обясни Витков.

Витков изтъкна, че може да се очаква всичко от неконтролирания страх и неконтролираните мерки. По думите му правилният начин е максимален ефект с минимални усилия – да спазваме хигиена и дистанция, да не отиваме при родителите ни без тест.

„Пазиш себе си, пазиш другите, но отговорността винаги е персонална. Но когато логиката в носенето на маска на открито се загуби, тогава тези мерки са неадекватни“, настоя музикантът.

Източник: dnes.bg; п. „България сутрин“ по Bulgaria ON AIR