Невидимите жертви на вируса – хиляди деца остават без храна заради принудителна ваканция

Лишени от редовно препитание остават учениците, които разчитат на топъл обяд от училищните столове. Защото няма кой да им го даде вкъщи. Децата са в принудителна ваканция още от началото на март, когато бе обявена грипната епидемия, а по-късно тя се сля и с карантината покрай коронавируса.

Просветният министър Красимир Вълчев пък заяви, че „преустановяването на присъствената форма на обучение в училище ще продължи вероятно до 13 април“. Подобна пауза е напълно осезаема най-вече за многодетните семейства с ниски или никакви доходи. В селските райони много са децата, които разчитат на храната от училищния стол, особено през зимните месеци, когато няма земеделска работа и родителите им нямат пари. Вече се появи информация за дете от с. Красен, община Генерал Тошево (Добрич), което припаднало от глад, тъй като за последно получило топъл обяд в училище преди излизането в принудителната ваканция. В тази връзка КРИБ-Добрич откри дарителска кампания за деца, които няма с какво да се препитават, докато не посещават училище.

„Това ясно показва, че кризата с коронавируса има и друг, скрит аспект. Децата не ходят на училище, но освен от учебни занятия част от тях са лишени и от храната, която получават май само там“, заяви шефът на организацията Галина Митева.

Според УНИЦЕФ 40% от децата в България живеят в бедност, докато в Европа те са средно 24%. Само в споменатата община Добрич има 30 семейства с по три до десет деца, които живеят в крайна бедност, а в страната броят им надминава хиляди. Напомняме, че 1 663 668 души у нас са под прага на бедност, който е 363 лв. на човек от домакинство. Заради кризата, която поражда коронавируса, вече са засегнати още хиляди други семейства. Дори преди пандемията, само 11,7% от населението бяха отчетени с доходи над 805 лв. на месец, показват данните на НСИ, който мери средната заплата като 1349 лв. Всяко трето дете в България живее в риск от бедност като за последните 10 г. това е устойчива тенденция, сочат данни на НСИ. От института посочват, че бедността е концентрирана сред самотните родители с деца, домакинствата с три и повече деца, както и възрастните хора, които живеят сами. При семействата с двама работещи родители и две деца има 22,7% бедност, което е малко по-ниско от средното за страната. Но при фамилиите с 3 и повече деца този дял вече е цели 70,5%. Бедността при самотните родители с деца достига 47,4%. Самотни майки с деца у нас са около 250 хиляди, а още над 60 хиляди са домакинствата със самотен баща и деца.

Източник: в. 19минути

Снимка: pixabay.com