Носенето на маска на открито става задължително

Носенето на маска на открито става задължително от 22 октомври. Това стана ясно след среща между здравния министър проф. д-р Костадин Ангелов, главния държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев и експерти по епидемиология и инфекциозни болести.

Ще бъде засилен контролът по спазването на мерките на всички обществени места в градовете в страната, съобщи здравният министър. Според него спазването на въведените към момента предпазни мерки ще намали заболяемостта с една трета.

„Обсъдихме ползите, както и какви ще бъдат резултатите за обществото. Очакваме заболяемостта да намалее с до 30%, ако всички спазваме мерките. Предвиждаме носенето на маска или друго средство, покриващо носа и устата, на открито да бъде въведено от четвъртък. Основната ни цел е да намалим броя на заболелите, за да може по-малко от тях да постъпват в лечебни заведения, а по този начин да намалим броя на смъртните случаи на пациенти с COVID-19. С тази мярка пазим и нашите медици. Трябва да го направим, за да има кой да ни лекува“, категорично заяви проф. д-р Ангелов по време на брифинг в Ловеч.

Също от четвъртък карантината за хората, които са били в контакт със заразени с коронавирус, ще се намали от 14 на 10 дни. Това ще важи при условие, че и липсват клинични симптоми за болестта.

Носенето на маски на открито у нас беше въведено първо на 30 март, но на следващия ден беше отменено заради липсата на обществена подкрепа. В края на април носенето на маска на обществени места отново стана задължително.

Здравният министър обясни втвърдяването на предпазните мерки с необходимостта да бъдат предпазени медицинските служители от заболяване и претоварване.
Според Националната информационна система у нас коронавирусна инфекция е потвърдена при 1682 лица-медицински служители. Нови 60 случая са регистрирани през последните 24 часа, като от тях 24 са установени при лекари, 17 – при медицински сестри, 9 – при санитари, 2 – при фелдшери и 8 – при друг медицински персонал.
Броят на пациентите с коронавирус, настанени в болница, нарасна до 1 633, а 93 от тях са в интензивни отделения.
Вчера са починали 11 души с коронавирус, с което общият им брой от началото на пандемията става 1 633.
261 са излекуваните от вируса за последния ден и 17 414 от март досега.

Новите случаи с коронавирус са 1 336. Направени са 11 505 PCR теста, от които 11,6% дават положителен резултат.
Най-много са новозаразените в София – 523, Пловдив – 135, Бургас – 78, Варна – 68 и Стара Загора – 67.

Междувременно министърът на образованието Красимир Вълчев съобщи, че училищата ще минават изцяло към дистанционно обучение при 20% ученици със симптоми, сходни на Covid-19 или грип, предава БНР.

По думите му носенето на маски в час засега не се предвижда, а при вземането на решения за затваряне на училище най-малките деца ще са последни.

Източник: БНР, Puls.bg,