Нов алумни клуб създаде Випуск’ 1985 на среща след 35 години в Свищовското висше училище
Медиа:

Възпитаници на Свищовското висше училище от Випуск’ 1985 се срещнаха в родната Алма матер и учредиха нов алумни клуб. Целият випуск, представен от всички съществували преди 35 години специалности, се събра за първи път след дипломирането си. По традиция, за участниците в другарската среща, Стопанска академия „Димитър А. Ценов” осигури възможност за обличане с академичните тоги. Официалното посрещане на гостите се състоя в аулата на висшето училище при спазване на действащите противоепидемични мерки.
Под звуците на фанфарни сигнали, Випуск’ 1985 на ВФСИ (сега СА) посрещна с аплодисменти ректора проф. д-р Марияна Божинова и проф. д-р Георги Иванов – част от випуска, зам.-ректор в мандат 2016-2020 г. и настоящ преподавател на Свищовската академия. В ролята на домакин, тържествената церемония откри проф. Иванов и с нескрито вълнение приветства своите колеги с „Добре дошли отново в аудитория номер едно на нашата Алма матер”.
От името на академичното ръководство, участниците в срещата поздрави проф. Божинова. С обръщението „Скъпи колеги и приятели”, тя увери гостите, че посрещането на бивши възпитаници на Академията е един от най-емоционалните моменти. По думите й, колкото по-далечна е годината на дипломиране, толкова по-мила и вълнуваща е срещата в емблематичната първа аудитория в сграда на Ректората. Говорейки за бъдещето на Свищовското висше училище, проф. Божинова заяви: „Нашата академия винаги ще я има. Тя е устояла на времето и предизвикателствата, съчетавайки непреходните традиции с иновациите. Ние гледаме с оптимизъм на развитието и бъдещето на кадрите на тази велика институция Стопанска академия „Д. А. Ценов” – третото, в исторически план, създадено висше училище в България, благодарение на нашия Дарител”. Ректорът поясни, че след 8 ноември 2020 г. Свищовското висше училище навлиза в своята 85-а година от летоброенето и всички предстоящи прояви ще бъдат посветени на тази годишнина.
Алумни асоциацията при СА „Д. А. Ценов” представи пред участниците в срещата гл. ас. д-р Юлиян Господинов – координатор „Образователен маркетинг” към Академичния център за кариерно консултиране и връзки с обществеността. Той поясни какви са целите на Асоциацията и как възпитаниците на Академията могат да членуват в нея.
Участващите близо 80 души в другарската среща учредиха алумни клуб „Випуск 1985”, с председател Стефан Ламбев. Те поднесоха венец пред паметника на Димитър Ценов и посетиха академичния музей. Тържествената част завърши с обща снимка пред сградата на Ректората, където участниците в срещата, облечени с академични тоги, изпълниха ритуалното хвърляне на барети – ритуал, който не е съществувал преди 35 години, но подсили спомена от деня на тяхното дипломиране Множество снимки запечатаха вълнуващата среща, в рамките на която випускниците си припомниха незабравими моменти от студентските си години в Свищов – време, в което част от тях са намерили своите партньори в живота на студентската скамейка, в студентските общежития или в аудиториите на родната Алма матер.

По информация на: СА „Д. А. Ценов”