ОБЩИНА СВИЩОВ ОТЛИЧИ НАЙ-ИЗЯВЕНИТЕ И УСПЕЛИ ХОРА В ОБЛАСТТА НА КУЛТУРАТА И ОБРАЗОВАНИЕТО
Медиа:

Традиционно,  Община Свищов отличи за пореден път най-изявените и успели личности в областта на културата и образованието.

През тази година излъчените номинации бяха само в категориите „Достоен за Свищов“ и „Учител на годината“ . Общинското ръководство реши, предвид противоепидемичните ограничения през отминалата година, да не бъдат излъчени номинации в категорията „Деятел на културата за 2022 година“, тъй като творческата дейност, изявите и съответно постиженията в сферата на изкуствата бяха сведени до критичен минимум, несъответстващ на високите критерии необходими за присъждането на почетното отличие.

Наградата „Достоен за Свищов“ бе връчена лично от кмета на Общината д-р Генчо Генчев на родения тук художник Иван Бонев. Г-н Бонев е изявена творческа личност с дългогодишно и трайно присъствие в културния живот на града. От 1976 година негови творби присъстват във всички ежегодни изложби на свищовските художници, в първия международен пленер по живопис на художници от крайдунавските страни, в окръжните и национални изложби, в международни изложби в Украйна, Румъния, Македония, Германия, Австрия, Полша и др. В периода от  1982 г. до 1989 г. има  и много самостоятелни изложби в Свищов, Димитровград, Павел, Виена, В. Търново и др. Участва в създаването на Клуб на дейците на културата, сред организаторите е при създаването на Международния пленер по живопис и Дните на сатирата – Националния конкурс за карикатура на името на Александър Божинов. Иван Бонев  е един от основните инициатори за откриването на днешната художествената галерия в Свищов, в която и в момента може да се видят творбите от последната му изложба.

В категорията „Учител на годината“ номинирани бяха педагози от всички училища на територията община Свищов като предложения имаше за всеки един от етапите на образование – „Млад учител на годината“, „Учител на годината в предучилищен етап“, „Учител на годината в начален етап“, „Учител на годината в прогимназиален етап“, „Учител на годината в гимназиален етап“, „Учител на годината в етап на професионално образование“.

С приз „Млад учител на 2022“ бе удостоена Теодора Юлиянова Христова от СУ „Цветан Радославов“. Номинираните в същата категория – Биляна Венелинова Ангелова от ДГ „Радост“, Любомира Атанасова Димитрова от ДГ „Васил Левски“, Милена Петрова Георгиева от ПДТГ „Димитър Хадживасилев“, Мирела Свиленова Пецова от СУ „Димитър Благоев“ и Светослава Георгиева Йорданова от СПГ „Алеко Константинов“ бяха отличени  с „Почетна грамота за високи постижения в образованието“

Наградата „Учител на годината – предучилищен етап“ получи Катя Минчева Дойчева  от ДГ „Радост“. С грамота „За заслуги“ бе наградена Едибе Юмерова Юсуфова от ДГ „Радост“ с. Царевец- изнесена група в с. Алеково.  В същата категория с „Грамота за високи постижения в образованието“ бяха отличени Анелия Стефанова Данаилова от ДГ „Слънчо“, Ася Любомирова Любенова от ДГ „Васил Левски“,  Гинка Тодорова Николаева от ДГ „Калина Малина“ и  Йорданка Тошкова Паришева от ДГ „Чиполино“.

В категория „Учител на годината – начален етап“ наградата отиде при  Татяна Кирилова Тодорова от СУ „Димитър Благоев“. Росица Денева Караманлиева от СУ „Цветан Радославов“ бе отличена с грамота „За заслуги“, а „Почетна грамота за високи постижения в образованието“ получи Диана Ангелова Стойкова от СУ „Цветан Радославов“.

Наградата „Учител на годината – прогимназиален етап“ бе връчена на  инж. Йорданка Иванова Илиева от СУ „Николай Катранов“. Номинираните в същата категория – Борислава Александрова Димитрова от ОУ „Филип Сакелариевич“, Елка Йосифова Иванова от СУ „Цветан Радославов“, Пенка Костадинова Костякова от СУ „Димитър Благоев“ бяха отличени с „Почетна грамота за високи постижения в образованието“.

В категория „Учител на годината – гимназиален етап“, след като разгледа мотивираните предложения и предвид впечатляващите биографии на всички кандидатури, комисията единодушно взе решение, да допусне прецедент в награждаването, какъвто последните години не се е случвал, а именно, да удостои с наградата „Учител на година – гимназиален етап“ и четиримата номинирани. Призът получиха Асенка Георгиева Папазова от СУ „Димитър Благоев“, Галя Юлиянова Иванова от СУ „Николай Катранов“, Миланка Александрова Узунова от ПДТГ „Димитър Хадживасилев“ и  Татяна Иванова Митева от СУ „Цветан Радославов“.

Наградата „Учител на годината – професионално образование“ бе присъдена на Ивелина Великова Енчева от СПГ „Алеко Константинов“.

Общинското ръководство, в израз на  признателност, връчи благодарствени писма Галя Ченкова Рошелова – учител от СУ „Николай Катранов“, Валентина Гамлетовна Христова – учител от СУ „Николай Катранов“ и  Искра Великова Гайдарова – директор на Център за обществена подкрепа. Прекрасни дами, доказали високия си професионализъм и ярката си гражданската позиция в една особена ситуация – социалното и образователно приобщаване на бежанците от Украйна. Отличените лица „взеха дейно и доброволно участие, с което бяха от помощ не само на украинските граждани, но и на Община Свищов в усилията и да се справи със ситуацията и всички възникнали около нея проблеми“ – каза д-р Генчев в речта си при връчването на писмата.

Наградите на отличените учители бяха връчени от кмета на Свищов д-р Генчо Генчев, а почетните грамоти „За високи постижения в образованието“ от ресорния зам.-кмет д-р Анелия Димитрова и началника на отдел „Образование“ Румяна Кузева.

В празничната програма, включена в Церемонията по награждаването участваха трио „Тенорите“ и деца от детските градини „Зорница“, „Васил Левски“, „Калина Малина“, „Чиполино“, „Слънчо“, „Радост“.

 

Церемонията по връчване на Годишните награди за образование и култура на Община Свищов за 2022 година бе излъчвана на живо във фейсбук страницата на отдел „Образование“ и  може да я гледате тук